Reklama
Rozwiń

Łotwa: Brzozowe piwo wchodzi na rynek

Jest piwo imbirowe, dlaczego nie może być brzozowe? Łotysze postanowili połączyć piwo z najbardziej tradycyjnym napojem północnych lasów - sokiem brzozowym. Zwolennicy medycyny ludowej wierzą, że sok ten pomaga organizmowi m.in. w walce z wirusami.

Aktualizacja: 19.05.2020 14:27 Publikacja: 19.05.2020 14:15

Łotwa: Brzozowe piwo wchodzi na rynek

Foto: Adobe Stock

Łotewski browar Aldaris przygotował nowy rodzaj piwa. Mežpils Berzs to złoty napój, którego głównym składnikiem jest sok brzozowy. To sok od wieków zbierany wiosną z pni brzóz, mający szereg zdrowotnych składników, jak żelazo, wapń, potas, miedź czy aminokwasy. Sok brzozowy znany jest z tego, że wzmacnia odporność i wspiera organizm w walce z wirusami. Polecany jest dzieciom i seniorom w okresie wiosennego ataku chorób grypowych i grypopodobnych.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Przemysł spożywczy
Drożyzna i chęć ratowania żywności pcha nas po zakupy z przeceny. „To już nie wstyd”
Przemysł spożywczy
Chiny oszczędzają głównych producentów koniaku w UE. Zwolnią ich z ceł
Przemysł spożywczy
GIS wycofał piwo znanego polskiego producenta. Butelki mogą wybuchnąć
Przemysł spożywczy
Rośnie apetyt na małą czarną. Ile wart jest rynek kawy w Polsce?
Przemysł spożywczy
Kryzys żywnościowy ogarnia Rosję. Załamanie produkcji, bankructwa przetwórni