Łotwa: Brzozowe piwo wchodzi na rynek

Jest piwo imbirowe, dlaczego nie może być brzozowe? Łotysze postanowili połączyć piwo z najbardziej tradycyjnym napojem północnych lasów - sokiem brzozowym. Zwolennicy medycyny ludowej wierzą, że sok ten pomaga organizmowi m.in. w walce z wirusami.

Aktualizacja: 19.05.2020 14:27 Publikacja: 19.05.2020 14:15

Łotwa: Brzozowe piwo wchodzi na rynek

Foto: Adobe Stock

Łotewski browar Aldaris przygotował nowy rodzaj piwa. Mežpils Berzs to złoty napój, którego głównym składnikiem jest sok brzozowy. To sok od wieków zbierany wiosną z pni brzóz, mający szereg zdrowotnych składników, jak żelazo, wapń, potas, miedź czy aminokwasy. Sok brzozowy znany jest z tego, że wzmacnia odporność i wspiera organizm w walce z wirusami. Polecany jest dzieciom i seniorom w okresie wiosennego ataku chorób grypowych i grypopodobnych.

Odbierz 20 zł zniżki - wybierz Płatności Powtarzalne

Czytaj o tym, co dla Ciebie ważne. Sprawdzaj z nami, jak zmienia się świat i co dzieje się w kraju. Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia, historia i psychologia w jednym miejscu
Przemysł spożywczy
Węgry nagle zniosły embargo na mięso z Polski i innych krajów. Sukces negocjacji
Przemysł spożywczy
Węgry zdjęły embargo na polskie mięso. Viktor Orban się ugiął
Przemysł spożywczy
Analityk: koniec wojny sklepów spożywczych. Po Dino można było oczekiwać więcej
Przemysł spożywczy
Viktor Orbán zaskoczył polski rząd. Producenci mięsa wściekli, ale embargo trwa
Przemysł spożywczy
Węgry zakazały importu polskiej wołowiny i wieprzowiny. To odwet