Reklama

Mięso tanieje nie tylko z powodu epidemii koronawirusa

Niskie ceny wywołują kolejne naciski na Brukselę o dopłaty. W Polsce na dodatek trwa susza i brakuje pracowników.

Aktualizacja: 15.05.2020 09:12 Publikacja: 14.05.2020 21:00

Mięso tanieje nie tylko z powodu epidemii koronawirusa

Foto: Adobe Stock

Ceny mięsa nadal spadają, więc Ministerstwo Rolnictwa domaga się od Brukseli dopłat do jego przechowywania. Od tygodnia można składać wnioski o przyznanie dopłat do prywatnego przechowywania wołowiny, mleka w proszku, masła oraz serów. W tym wypadku dosłownie czas to pieniądz, bo nabór trwa do wyczerpania środków. Bruksela dopłaci np. do przechowywania 100 tys. ton sera, z czego Polsce przypadło 8 tys. ton. UE przeznaczyła na ten cel jedynie 80 mln euro, ale środków na opłacenie przechowywania domagają się dziś producenci wieprzowiny i drobiu, którzy jednak właśnie dostali odmowę z Brukseli.

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Przemysł spożywczy
„Koniec głaskania się po głowach w branży roślinnej”. Rewolucji nie ma, ale branża rośnie
Materiał Promocyjny
W poszukiwaniu nowego pokolenia prezesów: dlaczego warto dbać o MŚP
Przemysł spożywczy
Ceny kawy w USA rosną przez cła Trumpa – palarnie biją na alarm
Przemysł spożywczy
Grupa Żywiec zamyka kolejny browar. Po Leżajsku pora na Namysłów
Przemysł spożywczy
Na bezalkoholowe trunki Polacy wydają już więcej niż na herbatę
Materiał Promocyjny
Stacje ładowania dla ciężarówek pilnie potrzebne
Przemysł spożywczy
Holenderski gigant zapowiada zwolnienia. 400 osób straci pracę w Amsterdamie
Materiał Promocyjny
Prawnik 4.0 – AI, LegalTech, dane w codziennej praktyce
Reklama
Reklama