Reklama

Espresso może zmniejszyć ryzyko zachorowania na demencję

Filiżanka czarnej kawy niszczy "zbuntowane" białka, które gromadzą się w mózgu i szkodzą neuronom, wynika z najnowszych badań przeprowadzonych na Uniwersytecie w Weronie.

Publikacja: 20.07.2023 21:47

Espresso może zmniejszyć ryzyko zachorowania na demencję

Foto: Adobe stock

mk

„Kawa espresso łagodzi agregację i kondensację białka tau inicjującego chorobą Alzheimera” - powiedziała profesor Mariapina D'Onofrio z Uniwersytetu w Weronie, prezentując wyniki badań swojego zespołu.

Splątki neurofibrylarne są jedną z głównych przyczyn demencji – spowalniają myślenie i zdolności zapamiętywania. U zdrowych ludzi białko tau pomaga stabilizować struktury w mózgu, ale w chorobach neurodegeneracyjnych może zlepiać się w fibryle i wywoływać chorobę Alzheimera. Eksperymenty laboratoryjne przeprowadzone przez włoskich naukowców wykazały, że espresso może im zapobiegać.

Pozostało jeszcze 83% artykułu

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Leki i terapie
Więcej możliwości leczenia dla kobiet z chorobami nowotworowymi
Materiał Promocyjny
Bank Pekao uczy cyberodporności
Leki i terapie
„Historyczna” lista refundacyjna. 50 nowych terapii dla pacjentów
Leki i terapie
Popularny lek na otyłość a ryzyko incydentów sercowo-naczyniowych
Leki i terapie
Seniorzy nadużywają leków za darmo. Poznaliśmy dane
Materiał Promocyjny
Stacje ładowania dla ciężarówek pilnie potrzebne
Leki i terapie
Leczymy 300 tys. pacjentów za 11 mld złotych
Materiał Promocyjny
Transformacja energetyczna: Były pytania, czas na odpowiedzi
Reklama
Reklama