Rosja dopuszcza większą liczbę polskich firm do eksportu mięsa

Już 65 polskich przedsiębiorstw może sprzedawać w Rosji wołowinę, wieprzowinę i mięso drobiowe. Jak podała agencja ITAR-TASS, 29 polskich firm dostało wczoraj zgodę na eksport mięsa i jego przetworów do Rosji.

Publikacja: 28.12.2007 04:30

Rosja dopuszcza większą liczbę polskich firm do eksportu mięsa

Foto: Fotorzepa, Jak Jakub Ostałowski

– Od dłuższego czasu rosyjskie firmy nawiązywały kontakty z polskimi producentami mięsa, przewidując rychłe zniesienie embarga. Dzisiaj same proponują też naszym przedsiębiorstwom, aby zgłaszały się do audytu, żeby jak najszybciej mogły ruszyć z eksportem – mówi „Rz” Leszek Kawski, dyrektor generalny Krajowej Rady Drobiarstwa. – Rosja jest dużym i atrakcyjnym rynkiem i po ostatnich sygnałach jesteśmy przekonani, że powrót polskiego mięsa na ten rynek będzie bardzo udany – dodaje.

Według cytowanych przez PAP danych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej eksport polskiego mięsa w 2004 roku wyniósł 440 tys. t. Rok później sięgał już 603 tys. t. Jak prognozuje IERiGŻ, w tym roku polskie firmy powinny sprzedać za granicę 795 tys. t mięsa.

Przed wprowadzeniem embarga polskie firmy wysyłały na rynek rosyjski ok. 50 tys. ton świeżego mięsa o wartości 35 mln euro. Pozwolenia na eksport posiadało 19 firm. Kilka z nich po zamknięciu rosyjskiego rynku zbankrutowało. Teraz na eksporcie do Rosji zyskają przede wszystkim: Sokołów, Biernacki, Polmeat, Łuków i Koło. Mogą zarobić kilkadziesiąt milionów euro rocznie.

Nasi producenci mają szanse na szybki powrót na wschodnie rynki. Rosja co roku przyznaje kontyngent na import 1,2 mln ton mięsa. W tym roku UE nie wykorzystała 100 tys. ton ze swojej kwoty. W dodatku Komisja Europejska dopłaca ok. 311 euro do eksportu tony wieprzowiny.

Rosja wprowadziła embargo na polskie mięso i produkty pochodzenia roślinnego w listopadzie 2005 r., zarzucając stronie polskiej fałszowanie certyfikatów weterynaryjnych i fitosanitarnych.

Ministrowie rolnictwa Polski i Rosji porozumieli się w sprawie zniesienia embarga w połowie tego miesiąca, a 19 grudnia służby weterynaryjne obu krajów podpisały memorandum o jego uchyleniu.

– Od dłuższego czasu rosyjskie firmy nawiązywały kontakty z polskimi producentami mięsa, przewidując rychłe zniesienie embarga. Dzisiaj same proponują też naszym przedsiębiorstwom, aby zgłaszały się do audytu, żeby jak najszybciej mogły ruszyć z eksportem – mówi „Rz” Leszek Kawski, dyrektor generalny Krajowej Rady Drobiarstwa. – Rosja jest dużym i atrakcyjnym rynkiem i po ostatnich sygnałach jesteśmy przekonani, że powrót polskiego mięsa na ten rynek będzie bardzo udany – dodaje.

Biznes
Dlaczego gotówka to za mało? Świąteczne prezenty, które doceniają pracowników – i które pracownicy docenią
Materiał Promocyjny
Transformacja w miastach wymaga współpracy samorządu z biznesem i nauką
Biznes
Ponad 16 mld dol. w kontraktach zbrojeniowych w Korei Południowej. Czy są zagrożone?
Biznes
Największy kupiec broni z Rosji rezygnuje z zakupów u Putina
Biznes
Podcast „Twój Biznes”: Szpitale w tarapatach – długi i opóźnienia w leczeniu
Materiał Promocyjny
Przewaga technologii sprawdza się na drodze
Biznes
Wiceprezes Grupy Elektrolux: Nastroje w AGD wciąż kiepskie, ale spodziewamy się odbicia
Walka o Klimat
„Rzeczpospolita” nagrodziła zasłużonych dla środowiska