Reklama

Lubimy luksus, także w wersji czekoladowej

Rośnie sprzedaż słodyczy z segmentu premium. W tym roku na czekoladowe słodycze wydamy prawie 3,5 mld zł

Publikacja: 20.08.2008 09:56

Rodzynki nasączone winem Merlot w mleczno-deserowej czekoladzie z Australii

Rodzynki nasączone winem Merlot w mleczno-deserowej czekoladzie z Australii

Foto: www.chocolissimo.pl

– Polacy coraz chętniej kupują produkty luksusowe. Trend ten obejmuje także słodycze czekoladowe – mówi Marcin Adler z MM Brown Polska z Poznania, właściciel marki Chocolissimo.

Firma ta od kilku lat sprzedaje w Internecie oraz dostarcza do specjalistycznych sklepów i lokali luksusowe czekolady i ręcznie robione praliny z całego świata.

Ostatnio wprowadziła na rynek czekoladę z Australii z winogronami z tamtejszych szczepów winnych. W MM Brown nie narzekają na brak klientów, mimo że ceny oferowanych przez nich produktów są wysokie. Najtańsze zestawy czekoladek kosztują ok. 30 zł, najdroższe dziesięć razy więcej.

Na rosnącym zainteresowaniu ekskluzywnymi wyrobami korzystają również producenci działający na polskim rynku słodyczy czekoladowych. Instytut Euromonitor International szacuje, że w tym roku jego wartość zbliży się do 1,6 mld dol. (ok. 3,5 mld zł.).

W 2008 r. o ok. jedną trzecią sprzedaż w Polsce zamierza zwiększyć szwajcarska firma Lindt & Sprüngli specjalizująca się w produkcji luksusowych czekolad i pralin.

Reklama
Reklama

– Popyt na słodycze z tzw. segmentu premium rośnie między innymi dlatego, że zwiększa się siła nabywcza polskich konsumentów – wyjaśnia Carsten Wehrmann, dyrektor generalny Lindt & Sprüngli w Polsce.

Dzięki temu więcej możemy wydawać na wysokiej jakości produkty. Z tego powodu rośnie popyt np. na gorzkie czekolady z dużą zawartością kakao. Firma Nielsen podaje, że od czerwca 2007 r. do maja 2008 r. jej udział w całym rynku czekolad wartym ok. 1,1 mld zł zwiększył się o 1,5 proc. Obecnie wynosi niemal 20 proc.

Poznańska firma Eurovita spodziewa się, że w tym roku sprzedaż gorzkich czekolad należących do niej marek Terravita i Cocoacara zwiększy się o ok. 30 proc. Spółka zamierza rozwijać ofertę czekolad z większą zawartością kakao, także nadziewanych i smakowych.

Producenci wierzą, że to dopiero początek boomu na gorzkie czekolady w Polsce. – W najbliższych latach można się spodziewać dwucyfrowego wzrostu ich sprzedaży – mówi Paweł Patyra, dyrektor działu wyrobów cukierniczych Nestle Polska, właściciela ekskluzywnej marki czekolad Nestle Noir.

Barierą, która może zahamować szybki rozwój wyrobów czekoladowych, a szczególnie gorzkich czekolad, jest coraz droższe kakao. W lipcu jego cena była najwyższa od 22 lat. Skutkiem podwyżek na rynku surowca są rosnące ceny gotowych produktów. – Nasze gorzkie czekolady zdrożeją w 2008 r. w sumie o ok. 15 proc. – przyznaje Tomasz Trela z giełdowej firmy Wawel.

Masz pytanie wyślij e-mail do autora: b.drewnowska@rp.pl

– Polacy coraz chętniej kupują produkty luksusowe. Trend ten obejmuje także słodycze czekoladowe – mówi Marcin Adler z MM Brown Polska z Poznania, właściciel marki Chocolissimo.

Firma ta od kilku lat sprzedaje w Internecie oraz dostarcza do specjalistycznych sklepów i lokali luksusowe czekolady i ręcznie robione praliny z całego świata.

Pozostało jeszcze 87% artykułu
Reklama
Biznes
Hyundai w ogniu napięć USA–Korea Płd. Fabryka w Georgii opóźniona przez akcję służb
Biznes
Zakupy systemów antydronowych, kłopoty niemieckiego eksportu i decyzja EBC
Biznes
Prezes Totalizatora Sportowego: Jest silne lobby, które chce znieść monopol państwa
Biznes
Elon Musk nie jest już najbogatszym człowiekiem świata. Jest nowy król bogactwa
Biznes
Rosyjskie drony nad Polską, strategia rozwoju do 2035 i IPO Smyka
Reklama
Reklama