Reklama
Rozwiń
Reklama

Trudniej będzie fałszować żywność

Ludzie muszą wiedzieć, co jedzą - stwierdził Parlament Europejski i poparł zmianę informacji na żywności. Produkty seropodobne, udające masło lub wędliny, będzie łatwiej rozpoznać

Aktualizacja: 06.07.2011 19:32 Publikacja: 06.07.2011 16:42

Trudniej będzie fałszować żywność

Foto: Fotorzepa, MW Michał Walczak

Etykiety na żywności mają wyczerpująco informować o składnikach, alergenach i kaloriach - zdecydował Parlament Europejski.

— Nowe przepisy mają zapewnić, że konsumenci będą lepiej poinformowani. Są one pożyteczne również dla przemysłu spożywczego, zmniejszają biurokrację, wprowadzają lepsze uregulowania prawne - zapewniła posłanka sprawozdawca Renate Sommer.

Zgodnie z nowymi przepisami, zawartość energii, ilość tłuszczu, tłuszczów nasyconych, węglowodanów, cukrów, białek i soli musi być podana na opakowaniu w formie czytelniej tabelki. Zawartość składników musi być podana w przeliczeniu na 100 gr. lub 100 ml. Dodatkowo, zawartość tych składników może być przeliczona na jedną porcję produktu.

Już obecnie wszystkie składniki, w tym substancje uczulające, muszą być wymienione na opakowaniach wszystkich produktów spożywczych. Nowe przepisy przewidują, że informacja o alergenach musi być podana także dla produktów sprzedawanych bez opakowania, np. żywności podawanej w restauracjach, czy w stołówkach. W tym przypadku kraje członkowskie muszą zdecydować same, w jaki sposób ta informacja powinna być przekazana konsumentom.

Jeśli składnik produktu, którego się spodziewamy, został zastąpiony innym, musi to być wyraźnie zaznaczone w przedniej części opakowania, obok nazwy marki. Produkty mięsne i rybne składające się z małych kawałków muszą być opisane jako produkt „z połączenia kawałków mięsa" lub „z połączenia kawałków ryby".

Reklama
Reklama

Kraj pochodzenia niektórych produktów żywnościowych, takich jak wołowina, miód, oliwa z oliwek czy świeże warzywa i owoce, musi być podany na etykiecie zgodnie z przepisami danego sektora. Brak takiej informacji mógłby wprowadzać konsumentów w błąd. Na wniosek Parlamentu wymóg ten zostanie rozszerzony na wieprzowinę, mięso z owiec, kóz i drobiu.

Po zatwierdzeniu oraz opublikowaniu przepisów w Dzienniku Urzędowym UE, przedsiębiorstwa spożywcze będą miały trzy lata na dostosowanie się do nowych zasad. Natomiast termin wprowadzenia informacji o wartości odżywczej produktu zostanie przedłużony o dodatkowe dwa lata.

Biznes
90 mld euro dla Ukrainy, droższy prąd i miliardowy kontrakt ICEYE
Biznes
„Buy European”, czyli… jak nie dać Amerykanom zarobić na rosyjskiej wojnie
Biznes
Geopolityka, gospodarka, technologie - prognozy Rzeczpospolitej na 2026
Biznes
Agnieszka Gajewska nową prezeską PwC w Europie Środkowo-Wschodniej
Biznes
Chińskie auta „widzą i słyszą” wszystko. A Europa jest ślepa
Materiał Promocyjny
Działamy zgodnie z duchem zrównoważonego rozwoju
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama