Polacy wydają 5 mld zł na piwo w pubach

Prawie miliard kufli piwa kupili w ubiegłym roku polscy piwosze – podaje Kompania Piwowarska. Trunek z pianką sprzedaje u nas 42 tysiące lokali

Publikacja: 29.10.2012 13:22

Polacy wydają 5 mld zł na piwo w pubach

Foto: Bloomberg

W sezonie, czyli od późnej wiosny aż do wczesnej jesieni, właściciele lokali notują nawet 40 - proc. wzrosty sprzedaży piwa – informuje lider polskiego rynku piwa. Tylko w zeszłym roku miłośnicy złotego trunku w Polsce wydali tam na piwo ponad 5 mld zł. Jak pokazują badania, na które powołuje się Kompania, połowa z nich wybiera piwo z beczki ze względu na jego świeżość, 30 proc. ceni smak tego piwa, a dla 40 proc. atrakcją jest możliwość obserwowania pracy barmanów.

Polacy nie szczędzą wydatków na tzw. piwo z kija. Jednak, mimo to, nie mają o nim dobrego zdania. Nadal jedna trzecia pijący piwo z nalewaka nie ufa jego jakości.

KP poprosiła piwnych ekspertów, wśród nich znaleźli się m.in. piwowarzy, specjaliści od oceny smaku i zapachu piwa, specjaliści ds. jakości, o przygotowanie piwnego dekalogu gwarantującego zachowanie najlepszych walorów piwa serwowanego w pubach. Uznali oni, że piwo jak najszybciej powinno trafić z browaru do lokalu. Jest to bowiem produkt naturalny, szybko psujący się. W pierwszej kolejności właściciel lokalu powinien sprzedawać piwo, którego koniec data przydatności jest bliski.

Beczkom z piwem w czasie transportu należy zapewnić stabilność, ponieważ uderzenia mogą powodować zniszczenia pojemników i ich rozszczelnienia. Tlen dostający się do pojemnika z piwem (tak jak słońce czy wysoka temperatura) jest dla niego zabójczy, ponieważ niszczy piwo i powoduje jego psucie się. Beczki powinny być chronione przed zbyt wysokimi i zbyt niskimi temperaturami. Na smak i jakość piwa negatywnie wpływa zbyt niska (ujemna) i zbyt wysoka (powyżej 25 stopni Celsjusza) temperatura.

Ważne jest przestrzeganie daty ważności piwa to podstawa: po trzech dniach od otwarcia beczki piwo powinno być z niej wylane. Zamknięte beczki można przechowywać średnio 3 miesiące. Właściciel lokalu powinien dbać o instalację do podawania piwa: najlepiej czyścić ją co 14 lub 28 dni, w zależności od rodzaju piwa. W lokalu muszą być przestrzegane standardy sanitarne: lokal ma być czysty, bar umyty, podobnie jak instalacja do nalewania piwa, szkło powinno błyszczeć świeżością, a barman witać klienta w czystym stroju.

Barman powinien serwować piwo we właściwej temperaturze. Różni się ona w zależności od piwa, ale z reguły wynosi między 4-6 stopni Celsjusza. Musi też dokładnie czyścić szkło: tylko pod bieżącą wodą, nigdy nie używając ściereczki do wytarcia szklanki. Stawianie szklanek do wyschnięcia na szmatce również jest zakazane. Przed zaserwowaniem piwa należy schłodzić szklankę wodą np. przy użyciu zraszacza.

Każde piwo powinno być serwowane zgodnie z rytuałem – np. lager (popularne piwo jasne pełne): nalewany po ściankach czystej szklanki dobranej do typu tego piwa, piana powinna być „na 2 palce", czyli ok. 3 cm, a całość – podana na podkładce, tzw. waflu, z logo marki piwa zwróconym do nas – konsumentów. Barman ma być mistrzem ceremonii. T on dba o świeżość podawanego piwa, ma wiedzę na jego temat, wie jak prawidłowo zaserwować ulubiony trunek klienta, pilnuje czystości sprzętu.

- W starym, źle podawanym i nieświeżym piwie najczęściej spotkamy kwaśny posmak i mleczno-maślane nuty. Dobre, świeże i dobrze podane piwo jest przede wszystkim klarowne i ma charakterystyczną iskrę jeżeli obejrzymy je „pod światło". Piwna piana powinna mieć około 3 cm wysokości, być drobna, gęsta, długo utrzymująca się. Bardzo istotny jest również rytuał serwowania a także wiedza barmana na temat piwa, które serwuje – komentuje właściciel firmy Piwoznawcy, Maciej Chołdrych.

- Dbałość o prawidłowe przechowywanie i wyszynk piwa w beczkach ma kluczowe znaczenie dla smaku serwowanego złocistego trunku. Piwo, jak każdy produkt spożywczy, winno być przede wszystkim przechowywane w odpowiednich warunkach. – przekonuje Bartosz Napieraj, autor bloga o piwie „Smaki Piwa". - Najważniejsza jest temperatura w pomieszczeniu magazynowym, która powinna stale wynosić około 10 stopni Celsjusza. Należy także unikać przetaczania i wstrząsania beczkami. Piwo jest idealną pożywką dla bakterii, dlatego trzeba zachować czystość urządzeń barowych. Zastosowanie tych kilku prostych zasad pozwoli nam cieszyć się wspaniałym smakiem piwa - dodaje.

W sezonie, czyli od późnej wiosny aż do wczesnej jesieni, właściciele lokali notują nawet 40 - proc. wzrosty sprzedaży piwa – informuje lider polskiego rynku piwa. Tylko w zeszłym roku miłośnicy złotego trunku w Polsce wydali tam na piwo ponad 5 mld zł. Jak pokazują badania, na które powołuje się Kompania, połowa z nich wybiera piwo z beczki ze względu na jego świeżość, 30 proc. ceni smak tego piwa, a dla 40 proc. atrakcją jest możliwość obserwowania pracy barmanów.

Pozostało 88% artykułu
Biznes
„Rzeczpospolita” o perspektywach dla Polski i świata w 2025 roku
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Biznes
Podcast „Twój Biznes”: Czy Polacy przestają przejmować się klimatem?
Biznes
Zygmunt Solorz wydał oświadczenie. Zgaduje, dlaczego jego dzieci mogą być nerwowe
Biznes
Znamy najlepszych marketerów 2024! Lista laureatów konkursu Dyrektor Marketingu Roku 2024!
Materiał Promocyjny
Do 300 zł na święta dla rodziców i dzieci od Banku Pekao
Biznes
Złote Spinacze 2024 rozdane! Kto dostał nagrody?