Komisja Europejska zdecydowała się na wprowadzenie zakazu importu niektórych produktów pochodzących z Indii. Embargiem objętych zostało pięć produktów z rynku owoców i warzyw: mango, dwa rodzaje bakłażanów, owoce taro oraz warzywo z rodziny dyniowatych. Głównym powodem wprowadzenia zakazu jest wykrycie w importowanych produktach przekroczonych zawartości pestycydów oraz niespełnienie przez stronę indyjską wymogów fitosanitarnych.
Import tych produktów to około 5 proc. łącznego wolumenu importowanych na teren Unii Europejskiej owoców i warzyw.
W importowanych z Indii owocach i warzywach wykryto zaskakująco dużo pestycydów, bo w aż 207 ładunkach w 2013 roku znacznie przekraczały one dopuszczalne przez unijne prawo normy. Zakaz na import mango wprowadzono po wykryciu w owocach larw much owocowych.
Indyjscy eksporterzy mango zapowiedzieli kontrole oraz zaprosili przedstawicieli UE na kontrole, starając się o jak najszybsze zniesienie zakazu. Eksporterzy poinformowali także, że na indyjskim rynku ceny mango spadły o 15 proc. w związku z embargiem.
W europie najpopularniejsza odmiana mango to właśnie importowana z Indii Alphonso mango. Na rynek europejski trafia także mango z innych krajów, m.in. z Brazylii, Peru, Kenii, Ugandy, Pakistanu i Bangladeszu.