Unia zakazuje importu mango z Indii

Unijny zakaz importu owoców mango z Indii właśnie wszedł w życie i ma obowiązywać do grudnia 2015 roku.

Publikacja: 02.05.2014 14:58

Unia zakazuje importu mango z Indii

Foto: AFP

Komisja Europejska zdecydowała się na wprowadzenie zakazu importu niektórych produktów pochodzących z Indii. Embargiem objętych zostało pięć produktów z rynku owoców i warzyw: mango, dwa rodzaje bakłażanów, owoce taro oraz warzywo z rodziny dyniowatych. Głównym powodem wprowadzenia zakazu jest wykrycie w importowanych produktach przekroczonych zawartości pestycydów oraz niespełnienie przez stronę indyjską wymogów fitosanitarnych.

Import tych produktów to około 5 proc. łącznego wolumenu importowanych na teren Unii Europejskiej owoców i warzyw.

W importowanych z Indii owocach i warzywach wykryto zaskakująco dużo pestycydów, bo w aż 207 ładunkach w 2013 roku znacznie przekraczały one dopuszczalne przez unijne prawo normy. Zakaz na import mango wprowadzono po wykryciu w owocach larw much owocowych.

Indyjscy eksporterzy mango zapowiedzieli kontrole oraz zaprosili przedstawicieli UE na kontrole, starając się o jak najszybsze zniesienie zakazu. Eksporterzy poinformowali także, że na indyjskim rynku ceny mango spadły o 15 proc. w związku z embargiem.

W europie najpopularniejsza odmiana mango to właśnie importowana z Indii Alphonso mango. Na rynek europejski trafia także mango z innych krajów, m.in. z Brazylii, Peru, Kenii, Ugandy, Pakistanu i Bangladeszu.

Indie to drugi największy eksporter mango na świecie - w roku 2012 sprzedały 214,6 tys. ton. na pierwszym miejscu jest Meksyk: 297,3 tys. ton w roku 2012. na trzecim miejscu jest Tajlandia - Tajlandia - ponad 196,0 tys. ton. W 2012 r. światowy eksport mango wyniósł 1,631 mln to. Największym importerem tych owoców pozostają USA -  377,0 tys. ton tych owoców w 2012 roku.

Komisja Europejska zdecydowała się na wprowadzenie zakazu importu niektórych produktów pochodzących z Indii. Embargiem objętych zostało pięć produktów z rynku owoców i warzyw: mango, dwa rodzaje bakłażanów, owoce taro oraz warzywo z rodziny dyniowatych. Głównym powodem wprowadzenia zakazu jest wykrycie w importowanych produktach przekroczonych zawartości pestycydów oraz niespełnienie przez stronę indyjską wymogów fitosanitarnych.

Import tych produktów to około 5 proc. łącznego wolumenu importowanych na teren Unii Europejskiej owoców i warzyw.

Biznes
Polska największym beneficjentem pożyczek na uzbrojenie?
Biznes
„NaszEauto” na hamulcu. Co dalej z rządowym programem?
Biznes
Ręczna wyrzutnia dronów. Polski wynalazek ma inwestora
Materiał Promocyjny
Koniec kodu kreskowego? Nadchodzi rewolucja z kodami QR
Biznes
Kto przejmie dane genetyczne Amerykanów? Firma 23andMe znalazła nabywcę