Reklama

Mięsa jest w bród

Ceny wieprzowiny i zboża na giełdach się nie zmieniają. Wyraźnie natomiast tanieją kurczaki

Publikacja: 19.04.2008 02:36

Mięsa jest w bród

Foto: Rzeczpospolita

Wieprzowiny nadal jest na rynku sporo, gdyż duża jest podaż żywca. Maklerzy narzekają jednak na problemy ze sprzedażą tego mięsa. Transakcji jest niewiele i dotyczą małych ilości towaru.

Ceny większości asortymentu mięsa wieprzowego w ciągu minionego tygodnia się nie zmieniły. Sytuację może poprawić zmiana pogody. Gdyby nastąpiło radykalne ocieplenie, wtedy wzrósłby popyt na mięso i wędliny tradycyjnie związane z grillowaniem, a więc na schab, karkówkę czy kiełbasy. W ostatnich dniach minimalnie podrożały na giełdach tylko najtańsze produkty, jak głowy czy skórki. Wiąże się to ze zwiększonym eksportem tych mięs na wschód.

Sytuację na rynku wieprzowiny może wkrótce poprawić zwiększony eksport na Ukrainę, po wprowadzeniu w życie ostatnich decyzji o bezcłowym kontyngencie polskiego mięsa. Zmiany cen nie mogą jednak być zbyt duże, bo wtedy transakcje te przestaną być opłacalne dla eksporterów.

Wyraźnie spadają ceny drobiu. W ciągu tygodnia kurczaki na giełdach potaniały o około 10 proc. Obecnie oferowane są po 4,4 zł za kg. To skutek zmniejszającego się eksportu drobiu na rynek unijny. Silna złotówka coraz bardziej pogarsza opłacalność tych transakcji.

Na giełdach oczekiwany jest spadek cen zbóż. Taki może być skutek podawanych ostatnio prognoz o dobrych zbiorach ziarna na świecie, w tym także w UE. Poza tym umacniający się złoty zwiększył opłacalność importu. Do kraju dociera sporo kukurydzy z Węgier i Ukrainy, co powoduje spadek cen.

Reklama
Reklama

Drożeją warzywa ubiegłoroczne, zwłaszcza kapusty. To rezultat kurczenia się zapasów. Taka tendencja utrzyma się przez najbliższe tygodnie.

Wieprzowiny nadal jest na rynku sporo, gdyż duża jest podaż żywca. Maklerzy narzekają jednak na problemy ze sprzedażą tego mięsa. Transakcji jest niewiele i dotyczą małych ilości towaru.

Ceny większości asortymentu mięsa wieprzowego w ciągu minionego tygodnia się nie zmieniły. Sytuację może poprawić zmiana pogody. Gdyby nastąpiło radykalne ocieplenie, wtedy wzrósłby popyt na mięso i wędliny tradycyjnie związane z grillowaniem, a więc na schab, karkówkę czy kiełbasy. W ostatnich dniach minimalnie podrożały na giełdach tylko najtańsze produkty, jak głowy czy skórki. Wiąże się to ze zwiększonym eksportem tych mięs na wschód.

Reklama
Biznes
Cyberatak na polskie biuro podróży. Wyciekły dane klientów
Materiał Promocyjny
UltraGrip Performance 3 wyznacza nowy standard w swojej klasie
Biznes
Spotkanie Trump–Xi, ustawa schronowa a ceny mieszkań, auta w Polsce tanieją
Biznes
Centra usług widzą szansę w rozwoju AI. Czas transformacji
Biznes
Równe płace, równe szanse – Grupa Żabka ponownie z certyfikatem EQUAL-SALARY
Materiał Promocyjny
Raport o polskim rynku dostaw poza domem
Biznes
Horyzont Europa to Liga Mistrzów europejskiej nauki
Materiał Promocyjny
Manager w erze AI – strategia, narzędzia, kompetencje AI
Reklama
Reklama