Rośnie eksport polskiej żywności

PRok 2011 będzie udany dla naszych eksporterów. Największymi wygranymi są firmy mięsne

Publikacja: 25.10.2011 13:53

Rośnie eksport polskiej żywności

Foto: Fotorzepa, Magda Starowieyska Magda Starowieyska

W 2011 r. nasze przychody z eksportu wołowiny będą o ponad 40 proc. wyższe niż rok wcześniej - mówi Rz Ryszard Smolarek, prezes Łmeatu, czołowej firmy mięsnej w Polsce. W pierwszym półroczu tego roku spółka ta eksportowała głównie do Turcji. Jednak po podniesieniu cła przez ten kraj znalazła sobie nowe rynki zbytu zagranicą. Obecnie sprzedaje wołowinę przede wszystkim do Iraku, Iranu, a ostatnio także do Egiptu.

Ryszard Smolarek wyjaśnia, że w tym roku eksport polskiej wołowiny napędzają m.in. dotacje Unii Europejskiej. Bruksela dopłaca za sprzedaż tego mięsa na rynki trzecie, czyli poza Wspólnotę.

Z opublikowanego raportu Zespołu Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych (Fammu/FAPA) wynika, że wołowina była jednym z tych produktów rolno-spożywczych z Polski, których eksport rósł najszybciej w pierwszej połowie tego roku. W ciągu pierwszych sześciu miesięcy 2011 r. wyniósł on ok. 388,3 mln euro i był o niemal 43 proc. wyższy niż w tym samym okresie rok wcześniej.

Najbardziej jednak - o niemal 60 proc., do272,4 mln euro - zwiększyła się w pierwszym półroczu sprzedaż zagraniczna wieprzowiny. Natomiast do 377 mln euro wzrósł w tym czasie eksport drobiu z Polski. W pierwszej połowie 2010 r. był o prawie jedną piątą niższy.

W sumie w pierwszej połowie tego roku sprzedaliśmy za granicę artykuły rolno-spożywcze za ok.7,1 mld euro, poprawiając wynik o13 proc. Zdaniem ekonomistów udana dla eksportu naszych towarów spożywczych powinna być także końcówka roku.

- Polskim eksporterom żywności sprzyja słaby złoty. Dlatego można się spodziewać, że w drugiej połowie roku wartość ich sprzedaży będzie wyższa niż przed rokiem  - mówi Andrzej Kalicki, dyrektor Zespołu Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych.

Wciągu całego 2011 r. eksport żywności z Polski może przekroczyć 14,5 mld euro. W ubiegłym roku wyniósł ok.13,3 mld euro.

- Nie jest wykluczone, że wzrostowy trend w eksporcie artykułów rolno-spożywczych uda się utrzymać jeszcze w pierwszej połowie przyszłego roku. Zdecydowanie większą niewiadomą będzie drugie półrocze  - uważa Andrzej Kalicki. Jego zdaniem istnieje ryzyko, że wzrost eksportu polskiej żywności będzie w2012 r. niższy niż w tym roku.

Wiele będzie zależało m.in. od sytuacji gospodarczej Niemiec. Kraj ten jest największym rynkiem eksportowym naszej żywności. Fammu/FAPA podaje, że w pierwszej połowie 2011 r. sprzedaliśmy tam artykuły rolno-spożywcze za niemal 1,5 mld euro. Kwota ta była o 13 proc. wyższa niż rok wcześniej. Kolejne miejsca zajęły Wielka Brytania (488 mln euro) oraz Czechy (470 mln euro) i Francja (418 mln euro).

W 2011 r. nasze przychody z eksportu wołowiny będą o ponad 40 proc. wyższe niż rok wcześniej - mówi Rz Ryszard Smolarek, prezes Łmeatu, czołowej firmy mięsnej w Polsce. W pierwszym półroczu tego roku spółka ta eksportowała głównie do Turcji. Jednak po podniesieniu cła przez ten kraj znalazła sobie nowe rynki zbytu zagranicą. Obecnie sprzedaje wołowinę przede wszystkim do Iraku, Iranu, a ostatnio także do Egiptu.

Pozostało jeszcze 83% artykułu
Biznes
Donald Trump rozważa sprzedaż czerwonej Tesli – symbolu poparcia dla Elona Muska
Materiał Promocyjny
Mieszkania na wynajem. Inwestowanie w nieruchomości dla wytrawnych
Biznes
Oligarchowie - Unia Europejska: 0-5. Nie będzie zdejmowania sankcji
Biznes
Gigantyczne przejęcie w telekomunikacji. Hurtownik światłowodowy na zakupach
Biznes
Trump rozmawia z Xi, nowa pomoc dla Ukrainy i rekordowe inwestycje w energię
Biznes
Czy należy zakazać reklamy alkoholu? Eksperci są zgodni