Reklama

„DW”: Niemcy oduczyli się gotować. Koncerny spożywcze robią kokosy

Bezsprzecznymi beneficjentami koronakryzysu są koncerny spożywcze. Zakupy ludzi pokazują, że najchętniej sięgają po gotowe jedzenie i półprodukty.

Aktualizacja: 25.04.2020 10:47 Publikacja: 25.04.2020 10:22

„DW”: Niemcy oduczyli się gotować. Koncerny spożywcze robią kokosy

Foto: Adobe Stock

Szwajcarski koncern spożywczy Nestlé, potentat na europejskim rynku, w pierwszym kwartale br. zwiększył obroty o 4,3 proc. Szczególny wzrost zanotowano w dwóch grupach towarów: półproduktów i karmy dla zwierząt. W pierwszych trzech miesiącach tego roku obroty Nestlé wyniosły prawie 20 mld euro.

Handel detaliczny w Niemczech donosił w tym czasie o wzmożonych zakupach na początku epidemii, odnotowując wzrost obrotów o ok. 30 proc. Teraz gorączka zakupów już ustała, jest jednak za wcześnie, by stwierdzić, jak epidemia odbije się na bilansie handlu i na producentach.

W rodzinach nie przekazuje się wiedzy

Wygranymi są z pewnością producenci konserw, gotowych mrożonych dań i półproduktów. Zdaniem Federalnego Zrzeszenia Niemieckiego Przemysłu Spożywczego BVE Niemcy nie są zbyt sprawni w kuchni i nie mają serca do gotowania.

Prezes zrzeszenia Christoph Minhoff uważa, że niedostępność ofert restauracji fastfoodowych, małej gastronomii i restauracji generalnie, zmusza ludzi do tego, by sami gotowali, a z tym nie jest najlepiej.

Czytaj także:  Bankom żywności w USA kończą się zasoby. Zapotrzebowanie dramatycznie wzrosło 

Reklama
Reklama

- W rodzinach nie przekazuje się już wiedzy o tym, jak z kilku składników przygotować posiłek. Każdy potrafi tylko gotową pizzę wsadzić do piekarnika albo ugotować makaron i polać go gotowym sosem. Ale ugotowanie ziemniaków to dla niektórych już prawdziwe wyzwanie - uważa Christoph Minhoff.

Jak podaje BVE, w drugiej połowie marca, kiedy zaczynał się koronakryzys, w RFN sprzedano 170 proc. więcej suchych makaronów i około 179 proc. więcej ryżu niż w analogicznym okresie roku poprzedniego.

- Ludzie kupowali wszystko, co można długo przechowywać i łatwo ugotować – zaznacza Minhoff. Lecz jak ocenia zrzeszenie, umiejętności kulinarne Niemców pogarszają sie już od lat.

Przemysł spożywczy
Święta, święta i do kosza. Tak Polacy marnują jedzenie
Przemysł spożywczy
Żywność ekologiczna dostaje własną halę. Minister: przejęcie Carrefoura warte analizy
Przemysł spożywczy
List żelazny dla Henryka Kani podwójnie zaskarżony? Kania nie chce płacić 8 mln zł
Przemysł spożywczy
Asahi ostrzega: dane 1,5 mln klientów mogły wyciec po cyberataku
Materiał Promocyjny
Startupy poszukiwane — dołącz do Platform startowych w Polsce Wschodniej i zyskaj nowe możliwości!
Przemysł spożywczy
Sieć Domino’s Pizza ma kłopoty. Kolejny brytyjski szef odchodzi, sprzedaż spada
Materiał Promocyjny
Jak rozwiązać problem rosnącej góry ubrań
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama