Sztucznym językiem odszukasz prawdziwą whisky

Mały czujnik, wykonany na wzór ludzkiego języka, potrafi odszukać prawdziwą, szlachetną whisky wśród wielu butelek fałszywej. Konsumenci nie będą już musieli płacić za kiepskiej jakości podróbkę.

Aktualizacja: 28.08.2019 16:25 Publikacja: 28.08.2019 16:20

Sztucznym językiem odszukasz prawdziwą whisky

Foto: Shutterstock

Smak to jeden z podstawowych zmysłów służących do chemicznej analizy pokarmów. Receptory smaku znajdują się w kubkach smakowych umieszczonych na języku. Te receptory są oszukiwane przez fałszowaną whisky, którą kupujemy myśląc o produkcie najwyższej jakości.

Identyfikacja podrabianych produktów nie jest łatwa i wymaga eksperta, który zna się na konkretnym rodzaju alkoholu. Naukowcy z Uniwersytetu w Glasgow, pod kierownictwem doktora Alasdaira Clarka, stworzyli więc sztuczny język, który może sprawdzić, czy napój jest oryginalnym, 18-letnim single malt-em, a może nędzną namiastką. Technologia ta może być również wykorzystywana do identyfikacji trucizn, a także do monitorowania jakości wody w rzekach.

Sztuczny język to szklana płytka, na której znajduje się 6 milionów małych „sztucznych kubków smakowych”, około 500 razy mniejszych niż ludzki kubek smakowy.

W rzeczywistości ten malutki czujnik analizuje światło przechodzące przez whisky. Na tej podstawie powstaje „odcisk palca” charakterystyczny dla danego alkoholu. Pozwala on na identyfikację prawdziwej whisky i odróżnienie jej od fałszowanej.

Sztuczny język osiągnął dokładność na poziomie 99 proc. Nie tylko był w stanie wykryć różne rodzaje whisky, ale również potrafił określić wiek trunku i odróżnić tę, która miała 12, 15 i 18 lat.

- Chociaż skład chemiczny [whisky] jest dość podobny, sposób, w jaki zaprojektowaliśmy ten eksperyment oznacza, że możemy je odróżnić jako osobne jednostki - powiedział Clark.

Smak to jeden z podstawowych zmysłów służących do chemicznej analizy pokarmów. Receptory smaku znajdują się w kubkach smakowych umieszczonych na języku. Te receptory są oszukiwane przez fałszowaną whisky, którą kupujemy myśląc o produkcie najwyższej jakości.

Identyfikacja podrabianych produktów nie jest łatwa i wymaga eksperta, który zna się na konkretnym rodzaju alkoholu. Naukowcy z Uniwersytetu w Glasgow, pod kierownictwem doktora Alasdaira Clarka, stworzyli więc sztuczny język, który może sprawdzić, czy napój jest oryginalnym, 18-letnim single malt-em, a może nędzną namiastką. Technologia ta może być również wykorzystywana do identyfikacji trucizn, a także do monitorowania jakości wody w rzekach.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Materiał partnera
Technologie kwantowe: nauka tworzy szanse dla gospodarki
Nowe technologie
Niewykrywalny bombowiec strategiczny Sił Powietrznych USA odbył pierwszy lot
Nowe technologie
Co mówią kury? Naukowcy opracowali tłumacza, użyli sztucznej inteligencji
Nowe technologie
Prof. Zybertowicz: AI może potraktować ludzkość jak budowniczy autostrad traktują mrowiska
Materiał Promocyjny
Dell Technologies: nie ma branży czy przedsiębiorstwa, które może funkcjonować bez nowoczesnych technologii