Pierwsze doniesienia o pojawieniu się "Czarnej śmierci" w Europie pochodziły z 1346 roku, właśnie z dzisiejszej Rosji, ale naukowcy nie wiedzieli, czy zjadliwy szczep dżumy pochodził z jednego miejsca, czy też dżuma została sprowadzona do Europy z różnych części świata, a Europejczyków zabijały różne szczepy bakterii.
Teraz, po przebadaniu genomów bakterii Yersinia pestis pochodzących z kości i zębów ofiar dżumy pochowanych w różnych częściach Europy między XIV a XVII wiekiem, naukowcy z Instytutu Maxa Plancka z Jeny znaleźli dowody, że pandemia rozpoczęła się w Łajszewie, mieście znajdującym się w dzisiejszym Tatarstanie.
To właśnie tam naukowcy znaleźli ślady szczepu pałeczki dżumy, który był przodkiem wszystkich innych przebadanych przez nich bakterii.
Szczep z Łajszewa jest bardzo zbliżony do szczepu, który wywołał epidemię "Czarnej śmierci" w Europie (różni się tylko jedną mutacją) - czytamy w "Nature Communications".
Naukowcy zaznaczają, że nie przesądzają, iż to właśnie w Łajszewie narodziła się"Czarna śmierć" - być może bakteria trafiła tam z innej części zachodniej Azji.