fbTrack
REKLAMA
REKLAMA

Medycyna i zdrowie

Naukowcy: "Czarna śmierć" pochodziła z Rosji

CDC/ Courtesy of Larry Stauffer, Oregon State Public Health Laboratory [Public domain]
"Czarna śmierć", czyli epidemia wyjątkowo zjadliwego szczepu bakterii Yersinia pestis, pałeczki dżumy, która w XIV wieku miała zabić nawet 60 proc. mieszkańców Europy rozprzestrzeniając się błyskawicznie od wybrzeży Morza Czarnego po Europę Środkową, zaczęła się w dzisiejszej Rosji, w dolnym biegu Wołgi - potwierdzili naukowcy. O sprawie pisze "Science".

Pierwsze doniesienia o pojawieniu się "Czarnej śmierci" w Europie pochodziły z 1346 roku, właśnie z dzisiejszej Rosji, ale naukowcy nie wiedzieli, czy zjadliwy szczep dżumy pochodził z jednego miejsca, czy też dżuma została sprowadzona do Europy z różnych części świata, a Europejczyków zabijały różne szczepy bakterii.

Teraz, po przebadaniu genomów bakterii Yersinia pestis pochodzących z kości i zębów ofiar dżumy pochowanych w różnych częściach Europy między XIV a XVII wiekiem, naukowcy z Instytutu Maxa Plancka z Jeny znaleźli dowody, że pandemia rozpoczęła się w Łajszewie, mieście znajdującym się w dzisiejszym Tatarstanie.

To właśnie tam naukowcy znaleźli ślady szczepu pałeczki dżumy, który był przodkiem wszystkich innych przebadanych przez nich bakterii.

Szczep z Łajszewa jest bardzo zbliżony do szczepu, który wywołał epidemię "Czarnej śmierci" w Europie (różni się tylko jedną mutacją) - czytamy w "Nature Communications".

Naukowcy zaznaczają, że nie przesądzają, iż to właśnie w Łajszewie narodziła się"Czarna śmierć" - być może bakteria trafiła tam z innej części zachodniej Azji.

Naukowcy podkreślają jednak, że gdy dżuma dotarła już do Europy - za wszystkie przypadki "Czarnej śmierci" - od Włoch po Wielką Brytanię - odpowiadał jeden szczep bakterii.

Ten sam szczep był też pierwotny wobec szczepów, które wywoływały epidemie dżumy w Europie od końca XVI do XVIII wieku.

Źródło: Science
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
NAJNOWSZE Z RP.PL
REKLAMA
REKLAMA