Laureaci Nagrody Nobla odrzucają obawy związane z GMO

Laureaci tegorocznej Nagrody Nobla w dziedzinie chemii mają wątpliwości wobec obaw dotyczących ryzyka związanego z genetycznie modyfikowaną żywnością. Ich zdaniem obawy uniemożliwiają społeczeństwu czerpanie korzyści z tej technologii.

Aktualizacja: 09.12.2018 17:02 Publikacja: 09.12.2018 16:54

Laureaci Nagrody Nobla odrzucają obawy związane z GMO

Foto: AFP

Brytyjczyj i dwoje Amerykanów zostało uhonorowanych Nagrodą Nobla z chemii za stosowanie zasad ewolucji do opracowania białek, które zostały zastosowane w lekach nowej generacji.

Prof. Frances Arnold z USA i sir Gregory Winter z Wielkiej Brytanii przedstawili swoje uwagi dotyczące genetycznie modyfikowanej żywności przed poniedziałkowym wręczeniem nagrody.

- Od tysięcy lat modyfikujemy świat biologiczny na poziomie DNA - mówiła prof. Arnold. Powołała się na przykład nowych ras psów.

- Jest nowy strach przed tym, co już robiliśmy i strach ten ograniczył naszą zdolność do wprowadzenia prawdziwych rozwiązań - dodała.

Amerykanka argumentowała, że genetycznie modyfikowane uprawy mogą sprawić, że produkcja żywności będzie bardziej zrównoważona pod względem środowiskowym i pomoże wyżywić rosnącą populację na świecie.

Modyfikacje genetyczne mogą sprawić, że uprawy będą odporne na suszę i choroby. Zdaniem Winter przepisy dotyczące GMO powinny zostać złagodzone.

Brytyjczyj i dwoje Amerykanów zostało uhonorowanych Nagrodą Nobla z chemii za stosowanie zasad ewolucji do opracowania białek, które zostały zastosowane w lekach nowej generacji.

Prof. Frances Arnold z USA i sir Gregory Winter z Wielkiej Brytanii przedstawili swoje uwagi dotyczące genetycznie modyfikowanej żywności przed poniedziałkowym wręczeniem nagrody.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Nauka
Czy mała syrenka musi być biała?
Nauka
Nie tylko niesporczaki mają moc
Nauka
Kto przetrwa wojnę atomową? Mocarstwa budują swoje "Arki Noego"
Nauka
Czy wojna nuklearna zniszczy cała cywilizację?
Nauka
Niesporczaki pomogą nam zachować młodość? „Klucz do zahamowania procesu starzenia”