Wyniki badań opłaconych z funduszy amerykańskiej Narodowej Agencji Oceanów i Atmosfery (National Oceanic and Atmospheric Administration, NOAA) opublikowano na łamach periodyku naukowego "Science of the Total Environment".
Wynika z nich, że w zakwaszonych wodach Pacyfiku rozpuszczają się fragmenty skorup i ulegają uszkodzeniu narządy zmysłów krabów z gatunku Dungeness (Metacarcinus magister).
Sytuacja może negatywnie wpłynąć na gospodarkę części tych terenów Wybrzeża Północno-Zachodniego Stanów Zjednoczonych, których mieszkańcy zajmują się połowem krabów.
Autorzy badania nie są zaskoczeni uszkodzeniami ciał krabów, lecz tym, że doszło do nich tak szybko. - Skoro kraby już zostały dotknięte sytuacją, powinniśmy upewnić się, że zwrócimy szczególną uwagę na różne elementy łańcucha pokarmowego, zanim będzie za późno - powiedziała CNN kierująca badaniami Nina Bednarsek.
Do zakwaszenia wód dochodzi, gdy woda w reakcji z wychwytywanym z powietrza dwutlenkiem węgla formuje kwas węglowy, co obniża ph oceanu.