Brudne powietrze wpływa na dzieci, których jeszcze nie ma

Toksyny, na które jesteśmy narażeni z powodu oddychania zanieczyszczonym powietrzem, powodują, że nasze dzieci łatwiej ulegają infekcjom nawet przez kilka kolejnych pokoleń.

Aktualizacja: 04.10.2019 10:40 Publikacja: 04.10.2019 10:30

Brudne powietrze wpływa na dzieci, których jeszcze nie ma

Foto: stock.adobe.com

- Stare powiedzenie: „Jesteś tym, co jesz” jest kamieniem milowym w wielu aspektach ludzkiego zdrowia - powiedziała dr Paige Lawrence z University of Rochester. - Ale jeśli chodzi o zdolność organizmu do zwalczania infekcji, to badanie sugeruje, że w pewnym stopniu możesz być tym, co jadła twoja prababcia - dodała.

Nowe badania przeprowadzone przez zespół Lawrence na University of Rochester pokazują, że narażenie matki na powszechną i wszechobecną formę zanieczyszczenia przemysłowego może zaszkodzić układowi odpornościowemu potomstwa a uraz ten jest przekazywany kolejnym pokoleniom, osłabiając obronę organizmu przed infekcjami takimi jak wirus grypy. Badania przeprowadzono na myszach, których układ odpornościowy funkcjonuje podobnie jak u ludzi.

Dotychczasowe badania wykazały, że narażenie na substancje zanieczyszczające środowisko może mieć wpływ na funkcjonowanie układu rozrodczego, oddechowego i nerwowego u wielu kolejnych pokoleń, to nowe badanie pokazuje po raz pierwszy, że narażony jest również układ odpornościowy.

Naukowcy wystawili ciężarne myszy na działanie substancji chemicznej zwanej dioksyną, która, podobnie jak polichlorowane bifenyle, jest powszechnym produktem ubocznym produkcji przemysłowej i spalania odpadów, a także znajduje się w niektórych produktach przemysłowych. Substancje te dostają się do żywności, a w konsekwencji są spożywane przez ludzi.

Naukowcy obserwowali produkcję i funkcje komórek, które chronią organizm przed obcymi patogenami, takimi jak wirusy i bakterie, oraz poszukują i niszczą komórki z mutacjami, które mogą prowadzić do nowotworów. Okazało się, że zostały one uszkodzone, gdy myszy zakażono wirusem grypy. Ta osłabiona reakcja immunologiczna obserwowana była nie tylko u potomstwa myszy, których matki były narażone na działanie dioksyn, ale także w kolejnych pokoleniach.

To wielopokoleniowe osłabienie układu odpornościowego może pomóc w wyjaśnieniu różnic, które są obserwowane podczas sezonowych i pandemicznych epizodów grypy. Chociaż wiek czy mutacje wirusów mogą wyjaśniać, niektóre z nich w reakcjach organizmu na zakażenie, nie uwzględniają one w pełni różnorodności reakcji na infekcje grypą występujące w całej populacji. Naukowcy uważają, że za te różnice odpowiada właśnie zanieczyszczenie środowiska.

- Stare powiedzenie: „Jesteś tym, co jesz” jest kamieniem milowym w wielu aspektach ludzkiego zdrowia - powiedziała dr Paige Lawrence z University of Rochester. - Ale jeśli chodzi o zdolność organizmu do zwalczania infekcji, to badanie sugeruje, że w pewnym stopniu możesz być tym, co jadła twoja prababcia - dodała.

Nowe badania przeprowadzone przez zespół Lawrence na University of Rochester pokazują, że narażenie matki na powszechną i wszechobecną formę zanieczyszczenia przemysłowego może zaszkodzić układowi odpornościowemu potomstwa a uraz ten jest przekazywany kolejnym pokoleniom, osłabiając obronę organizmu przed infekcjami takimi jak wirus grypy. Badania przeprowadzono na myszach, których układ odpornościowy funkcjonuje podobnie jak u ludzi.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Nauka
Czy mała syrenka musi być biała?
Nauka
Nie tylko niesporczaki mają moc
Nauka
Kto przetrwa wojnę atomową? Mocarstwa budują swoje "Arki Noego"
Nauka
Czy wojna nuklearna zniszczy cała cywilizację?
Nauka
Niesporczaki pomogą nam zachować młodość? „Klucz do zahamowania procesu starzenia”