Reklama

Rolnictwo ekologiczne jest nieekologicznie

Rolnictwo ekologiczne ma bardziej negatywny wpływ na klimat, niż tradycyjna produkcja żywności. Wynika to z potrzeby wykorzystania większej powierzchni pól w celu wyhodowania tej samej ilości pożywienia.

Aktualizacja: 16.12.2018 14:16 Publikacja: 16.12.2018 14:13

Rolnictwo ekologiczne jest nieekologicznie

Foto: Yen Strandqvist/Chalmers University of Technology

- Nasze badanie pokazuje, że ekologiczny groszek, uprawiany w Szwecji, ma około 50 procent większy wpływ na klimat, niż groszek hodowlany konwencjonalnie. W przypadku niektórych produktów spożywczych istnieje jeszcze większa różnica - na przykład w przypadku ekologicznej szwedzkiej pszenicy ozimej różnica jest bliska 70 procent - mówi profesor Stefan Wirsenius, z Uniwersytetu Chalmers, jeden z prowadzących to badanie.

Powodem, dla którego żywność ekologiczna jest o wiele gorsza dla klimatu, jest to, że plony z hektara są znacznie niższe, głównie dlatego, że nie wykorzystuje się nawozów. Aby wyprodukować taką samą ilość żywności ekologicznej, potrzeba dużo większego obszaru. Przełomowy w nowym badaniu jest wniosek, że uprawa żywności ekologicznej ma negatywny wpływ na klimat.

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Materiał Partnera
Jak inaczej zobaczyć przeszłość? Eye-tracking w archeologii
Materiał Partnera
Dotacja czy ulga? Ten spór pojawił się wcześniej niż afera o regaty z KPO
Nauka
Niepokojące zjawisko związane z ociepleniem mórz. „Przełomowe" wyniki nowego badania
Nauka
Naukowcy są bliżej wyjaśnienia pochodzenia życia na Ziemi. Przełomowe wyniki badań
Nauka
W jakim wieku czujemy się najbardziej nieszczęśliwi? Wyniki badań pokazują niepokojącą zmianę
Reklama
Reklama