Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.
Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Treści, którym możesz zaufać.
Aktualizacja: 16.12.2018 14:16 Publikacja: 16.12.2018 14:13
Foto: Yen Strandqvist/Chalmers University of Technology
- Nasze badanie pokazuje, że ekologiczny groszek, uprawiany w Szwecji, ma około 50 procent większy wpływ na klimat, niż groszek hodowlany konwencjonalnie. W przypadku niektórych produktów spożywczych istnieje jeszcze większa różnica - na przykład w przypadku ekologicznej szwedzkiej pszenicy ozimej różnica jest bliska 70 procent - mówi profesor Stefan Wirsenius, z Uniwersytetu Chalmers, jeden z prowadzących to badanie.
Powodem, dla którego żywność ekologiczna jest o wiele gorsza dla klimatu, jest to, że plony z hektara są znacznie niższe, głównie dlatego, że nie wykorzystuje się nawozów. Aby wyprodukować taką samą ilość żywności ekologicznej, potrzeba dużo większego obszaru. Przełomowy w nowym badaniu jest wniosek, że uprawa żywności ekologicznej ma negatywny wpływ na klimat.
Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Treści, którym możesz zaufać.
Eye-tracking – śledzenie ruchu gałek ocznych – zrewolucjonizował marketing, medycynę, sport i projektowanie inte...
Głośno ostatnio się zrobiło o jachtach kupowanych za pieniądze z Krajowego Planu Odbudowy. Te historie przykrywa...
Zmiany zachodzące w klimacie wpływają na populację organizmów tworzących fitoplankton. Najnowsze badanie sugeruj...
Angielscy naukowcy przeprowadzili eksperyment, który może okazać się przełomowy dla ustalenia pochodzenia życia...
Kryzys wieku średniego może należeć do przeszłości - twierdzą naukowcy. Jak wynika z najnowszych badań, moment w...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas