Rolnictwo ekologiczne jest nieekologicznie

Rolnictwo ekologiczne ma bardziej negatywny wpływ na klimat, niż tradycyjna produkcja żywności. Wynika to z potrzeby wykorzystania większej powierzchni pól w celu wyhodowania tej samej ilości pożywienia.

Aktualizacja: 16.12.2018 14:16 Publikacja: 16.12.2018 14:13

Rolnictwo ekologiczne jest nieekologicznie

Foto: Yen Strandqvist/Chalmers University of Technology

- Nasze badanie pokazuje, że ekologiczny groszek, uprawiany w Szwecji, ma około 50 procent większy wpływ na klimat, niż groszek hodowlany konwencjonalnie. W przypadku niektórych produktów spożywczych istnieje jeszcze większa różnica - na przykład w przypadku ekologicznej szwedzkiej pszenicy ozimej różnica jest bliska 70 procent - mówi profesor Stefan Wirsenius, z Uniwersytetu Chalmers, jeden z prowadzących to badanie.

Powodem, dla którego żywność ekologiczna jest o wiele gorsza dla klimatu, jest to, że plony z hektara są znacznie niższe, głównie dlatego, że nie wykorzystuje się nawozów. Aby wyprodukować taką samą ilość żywności ekologicznej, potrzeba dużo większego obszaru. Przełomowy w nowym badaniu jest wniosek, że uprawa żywności ekologicznej ma negatywny wpływ na klimat.

- Większe wykorzystanie gruntów w rolnictwie ekologicznym prowadzi pośrednio do zwiększenia emisji dwutlenku węgla poprzez wylesianie - wyjaśnia Stefan Wirsenius.

Producentów żywności na świecie łączy handel. Jeśli na obszarach rolnych dowolnego kraju wyprodukujemy mniej żywności, bo produkujemy ją metodami organicznymi, będziemy wywierać wpływ na wylesienie w tropikach, bo tam trzeba będzie stworzyć więcej pól aby uzupełnić deficyt. Z klimatycznego punktu widzenia, nawet ekologiczne mleko i mięso, są gorsze od ich konwencjonalnych odpowiedników, ponieważ są produkowane przy użyciu pasz bio. Co oznacza, że powierzchnia pól potrzebnych do ich wyprodukowanie jest większa.

- Fakt, że większe wykorzystanie gruntów prowadzi do negatywnego, wpływu na klimat, nie był brany pod uwagę we wcześniejszych porównaniach między sposobami produkcji żywności ekologicznej i konwencjonalnej - mówi Stefan Wirsenius.

Żywność produkowana ekologicznie jest smaczniejsza, a zwierzęta są hodowane w sposób bardziej humanitarny. Jednak, jeśli chodzi o klimat, to wybór produktu z napisem EKO jest znacznie gorszą alternatywą.

- Nasze badanie pokazuje, że ekologiczny groszek, uprawiany w Szwecji, ma około 50 procent większy wpływ na klimat, niż groszek hodowlany konwencjonalnie. W przypadku niektórych produktów spożywczych istnieje jeszcze większa różnica - na przykład w przypadku ekologicznej szwedzkiej pszenicy ozimej różnica jest bliska 70 procent - mówi profesor Stefan Wirsenius, z Uniwersytetu Chalmers, jeden z prowadzących to badanie.

Powodem, dla którego żywność ekologiczna jest o wiele gorsza dla klimatu, jest to, że plony z hektara są znacznie niższe, głównie dlatego, że nie wykorzystuje się nawozów. Aby wyprodukować taką samą ilość żywności ekologicznej, potrzeba dużo większego obszaru. Przełomowy w nowym badaniu jest wniosek, że uprawa żywności ekologicznej ma negatywny wpływ na klimat.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Nauka
Czy mała syrenka musi być biała?
Nauka
Nie tylko niesporczaki mają moc
Nauka
Kto przetrwa wojnę atomową? Mocarstwa budują swoje "Arki Noego"
Nauka
Czy wojna nuklearna zniszczy cała cywilizację?
Nauka
Niesporczaki pomogą nam zachować młodość? „Klucz do zahamowania procesu starzenia”
Materiał Promocyjny
Wsparcie dla beneficjentów dotacji unijnych, w tym środków z KPO