Koronawirus. Czy można bezpiecznie jeść w restauracji w czasie epidemii? Dr Fauci odpowiada

W rozmowie z CNN główny amerykański epidemiolog, dr Anthony Fauci stwierdził, że jedzenie w restauracjach jest możliwe w czasie trwającej epidemii, ale tylko jeśli zachowana zostanie ostrożność a wszyscy przestrzegać będą wytycznych.

Aktualizacja: 03.02.2021 09:41 Publikacja: 03.02.2021 08:31

Koronawirus. Czy można bezpiecznie jeść w restauracji w czasie epidemii? Dr Fauci odpowiada

Foto: AFP

Osoby jedzące poza domem, powinny robić to w miejscu, w którym stoliki są daleko od siebie, a ludzie nie siedzą jeden obok drugiego - radził Fauci.

14 lutego restauracje - przy maksymalnie dopuszczonym 25-procentowym obłożeniu - zostaną otwarte w Nowym Jorku.

Fauci zaapelował też do właścicieli restauracji, by ci dbali o przepływ powietrza w lokalach.

- Ludzie sądzą czasem, że eksperci ds. ochrony zdrowia są nieświadomi kwestii ekonomicznych - to nie tak, rozumiemy je. Ale musimy utrzymać środki ochrony zdrowia publicznego, jeśli mamy wydostać się z tej epidemii - dodał.

W Polsce restauracje pozostają zamknięte od 24 października - mogą serwować jedzenie jedynie na wynos.

Osoby jedzące poza domem, powinny robić to w miejscu, w którym stoliki są daleko od siebie, a ludzie nie siedzą jeden obok drugiego - radził Fauci.

14 lutego restauracje - przy maksymalnie dopuszczonym 25-procentowym obłożeniu - zostaną otwarte w Nowym Jorku.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Diagnostyka i terapie
Tabletka „dzień po” także od położnej. Izabela Leszczyna zapowiada zmiany
Diagnostyka i terapie
Zaświeć się na niebiesko – jest Światowy Dzień Świadomości Autyzmu
Diagnostyka i terapie
Naukowcy: Metformina odchudza, bo organizm myśli, że ćwiczy
Diagnostyka i terapie
Tabletka „dzień po”: co po wecie prezydenta może zrobić ministra Leszczyna?
zdrowie
Rośnie liczba niezaszczepionych dzieci. Pokazujemy, gdzie odmawia się szczepień