Lepiej się zaszczep lecąc do Hiszpanii. Restauracje chcą zaświadczenia

Coraz więcej restauracji i klubów w Hiszpanii wymaga przed wejściem do restauracji pokazania zaświadczenia o zaszczepieniu przeciw COVID-19 lub o negatywnego wyniku testu na koronawirusa. W Portugalii w weekendy obowiązuje podobna zasada. Niezaszczepieni klienci mogą zjeść posiłek w ogródku.

Aktualizacja: 04.08.2021 14:14 Publikacja: 04.08.2021 14:07

Barcelona

Barcelona

Foto: Bloomberg

W Hiszpanii przybywa właścicieli lokali gastronomicznych, którzy chcą do lokali wpuszczać tylko osoby z paszportem COVID-19. W wielu lokalach istnieje już podział na zaszczepionych, którzy mogą zjeść posiłek wewnątrz lokalu i pozostałych, dla których pozostaje opcja jedzenia ogródku restauracyjnym.

Wraz z nasileniem się piątej fali pandemii w Hiszpanii liczne organizacje medyczne apelują, aby przestrzegać restrykcji i ograniczać możliwość wejścia do lokali osób niezaszczepionych lub nieposiadających ważnych testów.

Barcelona

Barcelona

Bloomberg

Andaluzja chce wprowadzenia specjalnego paszportu dla odwiedzających restauracje i kluby noce w regionie. Regionalne władze czekają na zgodę sądu na wprowadzenie zaświadczeń, po tym jak zaprotestowali właściciele barów i restauracji - pisze dziennik "El Pais".

Jeśli sąd zatwierdzi przepisy, każdy, kto zechce wejść do klubu nocnego, będzie musiał przedstawić unijny certyfikat (E Digital Covid Certificate) lub negatywny wynik testu na koronawirusa (antygen lub PCR). Przepisy nie będą jednak dotyczyć barów i restauracji otwartych w ciągu dnia.

Bloomberg

Możliwości niewpuszczania do restauracji niezaszczepionych klientów domagają się także restauratorzy w Portugalii. Obecne przepisy wymagają przedstawienia takiego zaświadczenia tylko w weekendy. W tygodniu nikt nie sprawdza czy klienci restauracji są zaszczepieni czy nie. Restauratorzy chcą zmiany przepisów, tak by przedstawienie zaświadczenia o szczepieniu było obowiązkowe przez 7 dni w tygodniu.

Podobnego zdania jest szef portugalskiej Izby Lekarskiej Miguel Guimaraes, który zaapelował do rządu o wprowadzenie nakazu wydzielania wewnątrz placówek gastronomicznych sektorów dla osób w pełni zaszczepionych, a także tych, którzy nie przyjęli jeszcze preparatu przeciwko COVID-19. Guimares uważa, że należy odseparować osoby w pełni zaszczepione od pozostałych klientów, a także zaszczepić wszystkich pracowników placówek gastronomicznych.

W Hiszpanii przybywa właścicieli lokali gastronomicznych, którzy chcą do lokali wpuszczać tylko osoby z paszportem COVID-19. W wielu lokalach istnieje już podział na zaszczepionych, którzy mogą zjeść posiłek wewnątrz lokalu i pozostałych, dla których pozostaje opcja jedzenia ogródku restauracyjnym.

Wraz z nasileniem się piątej fali pandemii w Hiszpanii liczne organizacje medyczne apelują, aby przestrzegać restrykcji i ograniczać możliwość wejścia do lokali osób niezaszczepionych lub nieposiadających ważnych testów.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Biznes
Krzysztof Gawkowski: Nikt nie powinien mieć TikToka na urządzeniu służbowym
Biznes
Alphabet wypłaci pierwszą w historii firmy dywidendę
Biznes
Wielkie firmy zawierają sojusz kaucyjny. Wnioski do KE i UOKiK
Biznes
KGHM zaktualizuje strategię i planowane inwestycje
Biznes
Rośnie znaczenie dobrostanu pracownika