W Hiszpanii przybywa właścicieli lokali gastronomicznych, którzy chcą do lokali wpuszczać tylko osoby z paszportem COVID-19. W wielu lokalach istnieje już podział na zaszczepionych, którzy mogą zjeść posiłek wewnątrz lokalu i pozostałych, dla których pozostaje opcja jedzenia ogródku restauracyjnym.
Wraz z nasileniem się piątej fali pandemii w Hiszpanii liczne organizacje medyczne apelują, aby przestrzegać restrykcji i ograniczać możliwość wejścia do lokali osób niezaszczepionych lub nieposiadających ważnych testów.
Barcelona
Andaluzja chce wprowadzenia specjalnego paszportu dla odwiedzających restauracje i kluby noce w regionie. Regionalne władze czekają na zgodę sądu na wprowadzenie zaświadczeń, po tym jak zaprotestowali właściciele barów i restauracji - pisze dziennik "El Pais".
Jeśli sąd zatwierdzi przepisy, każdy, kto zechce wejść do klubu nocnego, będzie musiał przedstawić unijny certyfikat (E Digital Covid Certificate) lub negatywny wynik testu na koronawirusa (antygen lub PCR). Przepisy nie będą jednak dotyczyć barów i restauracji otwartych w ciągu dnia.