Reklama
Rozwiń
Reklama

Cebula i czosnek mogą chronić przed rakiem jelita grubego

Im więcej jemy warzyw czosnkowych, tym większa ochrona przed rakiem jelita grubego –wynika z najnowszych badań.

Publikacja: 25.02.2019 13:20

Cebula i czosnek mogą chronić przed rakiem jelita grubego

Foto: Shutterstock

Czosnek, cebula, pory, szczypiorek i szalotki są uprawiane na całym świecie i często stanowią podstawę rodzinnych posiłków. Sklasyfikowano je jako podrodzinę o nazwie czosnkowe. Badania wykazały, że rośliny z tej grupy zawierają związki chemiczne między innym flawonoidy i związki organiczne siarki, które są bioaktywne. Flawonoidy występujące w roślinach czosnkowych (występują też w kakao czy czerwonym winie) są antyoksydantami niszczącymi wolne rodniki, czyli jedną z głównych przyczyn nowotworów.

RP.PL i The New York Times w pakiecie za 199zł!

Kup roczną subskrypcję w promocji Black Month - duet idealny i korzystaj podwójnie!

Zyskujesz:

- Roczny dostęp do The New York Times, w tym do- News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

- RP.PL- twoje rzetelne i obiektywne źródło najważniejszych informacji z Polski i świata z dodatkową weekendową porcją błyskotliwych tekstów, wnikliwych analiz i inspirujących rozmów w ramach magazynu PLUS MINUS.

Reklama
Zdrowie
Recepta na konkurencyjność przemysłu farmaceutycznego
Materiał Promocyjny
Aneta Grzegorzewska, Gedeon Richter: Leki generyczne też mogą być innowacyjne
Materiał Promocyjny
Aneta Grzegorzewska, Gedeon Richter: Leki generyczne też mogą być innowacyjne
Zdrowie
Innowacje w opiece zdrowotnej jako katalizator konkurencyjności
Zdrowie
Pedagożka tłumaczy: ADHD u kobiet wygląda inaczej
Materiał Promocyjny
Osiedle Zdrój – zielona inwestycja w sercu Milanówka i… Polski
psychologia
Czym jest ADHD burnout i maska ADHD – wyjaśnia psycholożka Monika Kotlarek
Reklama
Reklama