Czosnek, cebula, pory, szczypiorek i szalotki są uprawiane na całym świecie i często stanowią podstawę rodzinnych posiłków. Sklasyfikowano je jako podrodzinę o nazwie czosnkowe. Badania wykazały, że rośliny z tej grupy zawierają związki chemiczne między innym flawonoidy i związki organiczne siarki, które są bioaktywne. Flawonoidy występujące w roślinach czosnkowych (występują też w kakao czy czerwonym winie) są antyoksydantami niszczącymi wolne rodniki, czyli jedną z głównych przyczyn nowotworów.
Naukowcy są świadomi czynników ryzyka związanych ze spożywaniem dużych ilości mięsa czerwonego lub produktów przetworzonych. Wiedzą jednak znacznie mniej o żywności, która może chronić zdrowie. Naukowcy z First Hospital of China Medical University postanowili zbadać, czy spożywanie większych ilości warzyw czosnkowych może zapobiec rozwojowi raka jelita grubego. Badanie przeprowadzono na 833 osobach chorych i takiej samej liczbie pacjentów zdrowych za pomocą specjalnie zaprojektowanego kwestionariusza.
Czytaj też: Dlaczego kobiety z dużą nadwagą są dwa razy bardziej narażone na raka jelita.
– Warto zauważyć, że istnieje tendencja: im większa ilość warzyw z rodziny czosnkowych, tym lepsza ochrona – powiedział jeden z autorów badania, doktor Zhi Li.
Chociaż wcześniejsze badania nad związkiem spożywania warzyw czosnkowych i rakiem jelita grubego dawały sprzeczne wyniki. Jednak ilość dowodów świadczących o tym, że związek ten istnieje, jest coraz więcej.