Skażenie na południu Polski. GIS: tego nie pić, nie jeść, zutylizować

- Wszelką żywność, która miała kontakt z wodą powodziową, trzeba zutylizować – poinformował dr Paweł Grzesiowski, szef GIS. Sanepid i Ministerstwo Zdrowia zalecają też picie wyłącznie wody butelkowanej.

Publikacja: 17.09.2024 11:58

Dr Paweł Grzesiowski

Dr Paweł Grzesiowski

Foto: TV.RP.PL

dgk

„Śledzimy stan wodociągów. Tam, gdzie ujęcia zostały skażone, woda jest odcinana. Wtedy jedynie zdatna do picia jest woda w butelkach lub przywożona w cysternach. W trakcie powodzi absolutnie nie powinniśmy korzystać z wody ze studni. Odradzamy samodzielne uzdatnianie wody.” - przekazało na X Ministerstwo Zdrowia.

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed skażoną wodą na terenach zalanych przez powódź oraz żywnością, która miała z taką wodą kontakt.

"Na terenach dotkniętych  powodzią mogą wystąpić problemy z dostępem do wody pitnej. Najlepiej korzystać z wody butelkowanej. Woda kranowa może nie nadawać do spożycia albo może być zdatna do spożycia tylko po przegotowaniu.  Woda z zalanych  prywatnych studni nie nadaje się do spożycia. Po ustąpieniu powodzi, konieczna będzie dezynfekcja studni i badania wody. Szczegółowe instrukcje oczyszczania studni po powodzi będą dostępne w powiatowych stacjach sanitarno-epidemiologicznych." - informował w poniedziałek GIS.

Nie spożywać jedzenia z powodzi, nawet jeśli było w opakowaniach

Szef GIS dr Paweł Grzesiowski ostrzega, że „kontakt z wodą powodziową niesie zagrożenia dla zdrowia ludzi i zwierząt”, ale dotyczy to także żywności.

- Wszelką żywność, która miała kontakt z wodą powodziową, trzeba zutylizować – poinformował dr Paweł Grzesiowski, szef GIS. Dotyczy to także żywności w puszkach i opakowaniach foliowych, napojów i wody w butelkach, a także towarów, która znajdowały się w zalanych sklepach. Dr Grzesiowski wezwał też do utylizacji żywności w zalanych magazynach i restauracjach. 

- Skażenia biologiczne i chemiczne tej wody mogą powodować poważne problemy. Zatrucia pokarmowe, a skończywszy na zagrożeniu życia wskutek zatruć chemicznych – ostrzega Paweł Grzesiowski.  

Czytaj więcej

Szczepienia dla powodzian i zmiany w realizacji recept

Broń przeciw czerwonce i tężcowi na zalanych terenach

Z kolei Urząd Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych informuje, że podczas usuwania skutków powodzi konieczna jest eliminacja zagrożeń mikrobiologicznych, które mogą być w zanieczyszczonej wodzie oraz na powierzchniach, z którymi miała kontakt.

„Odpowiednie stosowanie produktów biobójczych w kontekście usuwania skutków powodzi ma ogromne znaczenie dla zdrowia publicznego. Są one istotne w minimalizowaniu ryzyka rozwoju chorób (np. czerwonka, tężec), które mogłyby zagrażać mieszkańcom terenów popowodziowych.” - podkreśla URPLWMiPB.

Zaleca dobór odpowiednich środków, aby były one skuteczne i jednocześnie bezpieczne dla ludzi i środowiska, w zależności od rodzaju zanieczyszczeń oraz specyfiki danego miejsca. Wykaz ponad 6500 zarejestrowanych produktów biobójczych dostępny jest pod adresem https://bip.urpl.gov.pl/pl/biuletyny-i-wykazy/produkty-biob%C3%B3jcze-wykazy/produkty-biob%C3%B3jcze

„Śledzimy stan wodociągów. Tam, gdzie ujęcia zostały skażone, woda jest odcinana. Wtedy jedynie zdatna do picia jest woda w butelkach lub przywożona w cysternach. W trakcie powodzi absolutnie nie powinniśmy korzystać z wody ze studni. Odradzamy samodzielne uzdatnianie wody.” - przekazało na X Ministerstwo Zdrowia.

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed skażoną wodą na terenach zalanych przez powódź oraz żywnością, która miała z taką wodą kontakt.

Pozostało 85% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Czym jeździć
Technologia, której nie zobaczysz. Ale możesz ją poczuć
Tu i Teraz
Skoda Kodiaq - nowy wymiar przestrzeni
Nieruchomości
Ministerstwo Rozwoju przekazało ważną wiadomość ws. ogródków działkowych
Prawo w Polsce
Sąd ukarał Klaudię El Dursi za szalony rajd po autostradzie A2
Nieruchomości
Sąsiad buduje ogrodzenie i chce zwrotu połowy kosztów? Przepisy są jasne