Reklama

Niemcy alarmują: W Bałtyku pojawiła się mięsożerna bakteria. Jest ofiara

Vibrio vulnificus, bakteria należąca do przecinkowców, charakteryzująca się zdolnością rozkładania laktozy, doprowadziła do zgonu 74-letniego mężczyzny w Niemczech - alarmuje sanepid niemieckiego kraju związkowego Meklemburgia-Pomorze Przednie.

Publikacja: 21.09.2023 15:03

Bakteria Vibrio vulnificus

Bakteria Vibrio vulnificus

Foto: CDC/James Gathany (PHIL #7815), Public domain, via Wikimedia Commons

arb

Mężczyzna zaraził się bakterią podczas kąpieli w morzu. Jak informuje sanepid z Meklemburgii-Pomorza Przedniego zmarły cierpiał na przewlekłe choroby i miał rany na skórze.

Śmierć 74-latka w Niemczech po zakażeniu przecinkowcem występującym w Bałtyku

Vibrio vulnificus określana jest mianem "mięsożernej bakterii", W związku ze zmianami klimatycznymi bakteria występuje w wodach znajdujących się coraz bardziej na północ, w tym w Bałtyku.

Sanepid Meklemburgii-Pomorza Przedniego alarmował przed bakterią od lipca. W sierpniu zaraziła się nią 86-latka, która weszła do Bałtyku mając na ciele otwarte rany. Kobieta została hospitalizowana.

Czytaj więcej

Trzy osoby zmarły po zakażeniu rzadkimi bakteriami żywiącymi się ciałem

Teraz, w związku ze zgonem 74-latka, lokalny niemiecki sanepid apeluje do seniorów i osób mających problemy ze zdrowiem lub cierpiących na choroby skórne, by unikały kontaktu z wodą z Bałtyku.

Reklama
Reklama

Vibrio vulnificus - czym jest przecinkowiec występujący m.in. w Bałtyku? Jak można się nim zarazić? Jakie są objawy?

Przecinkowiec Vibrio vulnificus namnaża się gwałtownie w wodzie, której temperatura przekracza 20 stopni Celsjusza. Bakteria występuje jednak nawet w wodach o temperaturze 9 stopni Celsjusza, choć preferuje klimat tropikalny i subtropikalny.

Pierwsze zakażenie przecinkowcem Vibrio vulnificus w Polsce wykryto w 2021 roku. Zakażenia na niemieckim wybrzeżu Bałtyku odnotowywane są od 2003 roku. Bakteria ta regularnie wywołuje też zgony na wybrzeżu USA.

Jak można zarazić się mięsożerną bakterią vibrio vulnificus? Dochodzi do tego w czasie kontaktu z wodą w której znajdują się bakterię osoby, która ma na ciele rany lub skaleczenia. Bakterią można jednak zakazić się także jedząc skażone nią ryby i owoce morza.

Wystawienie ran na kontakt z bakterią powoduje zakażenie rany, z kolei zjedzenie surowych lub niedogotowanych ryb i owoców morza zakażonych bakterią - ogólnoukładową infekcję.

Objawy zakażenia bakterią vibrio vulnificus to:

  • gorączka,
  • dreszcze,
  • nudności,
  • zaczerwieniania skóry/pieczenie,
  • bóle brzucha,
  • bóle głowy

Posocznice wywoływane przez Vibrio vulnificus charakteryzują się śmiertelnością rzędu 50 proc.

Zdrowie
„Orły Zdrowia” przyznane po raz pierwszy
Materiał Promocyjny
MLP Group z jedną z największych transakcji najmu w Niemczech
Zdrowie
Czy zaburzenia tarczycy w ciąży mogą wpływać na ryzyko spektrum autyzmu? Wyniki nowego badania
Zdrowie
Pandemia gorsza niż wywołana koronawirusem? Ekspertka wskazuje na zagrożenie
Patronat Rzeczpospolitej
Biznes ostrzega: chaos regulacyjny kosztuje Polskę miliardy
Materiał Promocyjny
Startupy poszukiwane — dołącz do Platform startowych w Polsce Wschodniej i zyskaj nowe możliwości!
Patronat Rzeczpospolitej
Zdrowie pracowników jako inwestycja. Czas na zmianę myślenia
Materiał Promocyjny
Lojalność, która naprawdę się opłaca. Skorzystaj z Circle K extra
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama