Reklama
Rozwiń
Reklama

Słono płacimy za solenie

Nadmierna ilość soli w pożywieniu powoduje co roku na świecie śmierć 1,6 mln osób.

Aktualizacja: 07.03.2016 22:59 Publikacja: 07.03.2016 17:08

Słono płacimy za solenie

Foto: 123RF

Stwierdzili to naukowcy z amerykańskiego Uniwersytetu Tufts w Medford. Informuje o tym „New England Journal of Medicine".

Zawartość soli w dziennej diecie w skali świata sięga 3,95 g na osobę, dwukrotnie więcej, niż rekomenduje Światowa Organizacja Zdrowia (2 g). American Heart Association domaga się, aby amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA) rekomendowała ograniczenie dziennego spożycia soli do 1,5 g. Sód zawarty w chlorku sodu, czyli w soli kuchennej, jest niezbędny dla organizmu, stanowiąc główne źródło jonów sodu, które biorą udział w przewodzeniu impulsów nerwowych, skurczach mięśni, pomagają transportować składniki odżywcze do komórek.

RP.PL i The New York Times w pakiecie!

Kup roczną subskrypcję w promocji Black Month - duet idealny i korzystaj podwójnie!

Zyskasz dodatkowo pełny dostęp do The New York Times na 12 miesięcy.

W pakiecie otrzymasz dostęp do NYT: News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

Reklama
Materiał Promocyjny
Aneta Grzegorzewska, Gedeon Richter: Leki generyczne też mogą być innowacyjne
Materiał Promocyjny
Aneta Grzegorzewska, Gedeon Richter: Leki generyczne też mogą być innowacyjne
Zdrowie
Innowacje w opiece zdrowotnej jako katalizator konkurencyjności
Zdrowie
Pedagożka tłumaczy: ADHD u kobiet wygląda inaczej
psychologia
Czym jest ADHD burnout i maska ADHD – wyjaśnia psycholożka Monika Kotlarek
Materiał Promocyjny
Raport o polskim rynku dostaw poza domem
Zdrowie
Polski system „zgubił” kilkuset lekarzy z Ukrainy
Materiał Promocyjny
Manager w erze AI – strategia, narzędzia, kompetencje AI
Reklama
Reklama