Słodziki mogą działać toksycznie na mikroflorę jelitową

Naukowcy wzięli pod lupę sześć popularnych substancji słodzących i używając metod inżynierii genetycznej przeanalizowali ich w pływ na mikroflorę jelitową człowieka. Wyniki okazały się niepokojące, czytamy w onet.pl.

Publikacja: 04.10.2018 12:14

Słodziki mogą działać toksycznie na mikroflorę jelitową

Foto: AdobeStock

Naukowcy z Izraela i Singapuru przebadali sześć różnych słodzików. Chociaż zostały zatwierdzone przez FDA jako nieszkodliwe dla człowieka, wykazują toksyczne działanie na drobnoustroje jelitowe, donosi onet.pl, powołując się na badania opublikowane w październikowym wydaniu magazynu „Molecules”.

Sztuczne słodziki zyskały dużą popularność jako alternatywa cukru, o którym wiadomo, że tuczy i wywołuje próchnicę. Ich zalet upatruje się w znacznie mniejszej, w niektórych przypadkach wręcz zerowej kaloryczności, a także w tym, że nie szkodzą zębom. Mogą to być jednak korzyści pozorne. Doniesień na temat wad słodzików przybywa, a opublikowane w „Molecules” badanie naukowców z Uniwersytetu Ben-Guriona w Negev (BGU) w Izraelu i Nanyang Technological University w Singapurze jest kolejnym sygnałem ostrzegawczym.

Złap mikołajkową okazję!

Czytaj dalej RP.PL.
Ciesz się dostępem do treści najbardziej opiniotwórczego medium w Polsce. Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
Obszary medyczne
Masz to jak w banku
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Obszary medyczne
Współpraca, determinacja, ludzie i ciężka praca
Zdrowie
"Czarodziejska różdżka" Leszczyny. Bez wotum nieufności wobec minister zdrowia
Materiał Promocyjny
Jak budować współpracę między samorządem, biznesem i nauką?
Zdrowie
Co dalej z regulacją saszetek nikotynowych?