Reklama

Słodziki mogą działać toksycznie na mikroflorę jelitową

Naukowcy wzięli pod lupę sześć popularnych substancji słodzących i używając metod inżynierii genetycznej przeanalizowali ich w pływ na mikroflorę jelitową człowieka. Wyniki okazały się niepokojące, czytamy w onet.pl.

Publikacja: 04.10.2018 12:14

Słodziki mogą działać toksycznie na mikroflorę jelitową

Foto: AdobeStock

Naukowcy z Izraela i Singapuru przebadali sześć różnych słodzików. Chociaż zostały zatwierdzone przez FDA jako nieszkodliwe dla człowieka, wykazują toksyczne działanie na drobnoustroje jelitowe, donosi onet.pl, powołując się na badania opublikowane w październikowym wydaniu magazynu „Molecules”.

Sztuczne słodziki zyskały dużą popularność jako alternatywa cukru, o którym wiadomo, że tuczy i wywołuje próchnicę. Ich zalet upatruje się w znacznie mniejszej, w niektórych przypadkach wręcz zerowej kaloryczności, a także w tym, że nie szkodzą zębom. Mogą to być jednak korzyści pozorne. Doniesień na temat wad słodzików przybywa, a opublikowane w „Molecules” badanie naukowców z Uniwersytetu Ben-Guriona w Negev (BGU) w Izraelu i Nanyang Technological University w Singapurze jest kolejnym sygnałem ostrzegawczym.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Zdrowie
Jak wykorzystać dane pacjentów i nie stracić zaufania
Materiał Promocyjny
Jak nowoczesne aparaty słuchowe marki Signia mogą ułatwić komunikację na wakacyjnym wyjeździe?
Zdrowie
Nowa nadzieja dla chorych na cukrzycę. Naukowcy dokonali nowatorskiego przeszczepu
Zdrowie
Różnorodność, jakość, technologia – przepis Futuremed na skuteczną telemedycynę
Zdrowie
Programy wczesnego wykrywania raka płuca to szansa dla chorych
Reklama
Reklama