– Ludzie mają obsesję na punkcie tego, że czekolada powoduje trądzik – stwierdziła w CNN dr Patricia Farris, dermatolog z Amerykańskiej Akademii Dermatologii. Są badania, które nie potwierdzają takiej zależności, ale też takie, które na nią wyraźnie wskazują – przyznała dermatolog.
Przyczyna trądziku: czekolada czy cukier?
Nie ulega wątpliwości, że dieta ma wpływ na wygląd skóry. Istnieją dobrze udokumentowane badania, z których wynika, że żywność o wysokim indeksie glikemicznym, bogata w węglowodany proste, czyli cukry – ewidentnie szkodzi skórze ze skłonnościami do trądziku.
Wszelkie słodycze, słodzone napoje, wyroby z białej oczyszczonej mąki powodują szybki wzrost poziomu glukozy we krwi. To zwiększa produkcję insuliny, insulinopodobnego czynnika wzrostu oraz hormonów zwanych androgenami i w efekcie wzmaga wydzielanie sebum – wyjaśnia dr Farris.
Sebum to oleista substancja wydzielana przez gruczoły łojowe, która pomaga utrzymać w skórze odpowiednią wilgotność, tworząc na niej ochronny film.