Reklama

Środek przeciw pleśni w chlebie może powodować otyłość

Powszechne dodawanie do chleba, bułek i ciast konserwantu antypleśniowego może napędzać epidemię otyłości – ostrzegają naukowcy z Uniwersytetu Harvarda.

Publikacja: 25.04.2019 12:13

Nie tylko kaloryczność pieczywa jest zagrożeniem dla sylwetki, ale też zawarty w nim środek konserwu

Nie tylko kaloryczność pieczywa jest zagrożeniem dla sylwetki, ale też zawarty w nim środek konserwujący.

Foto: Adobe Stock

Osoby dbające o sylwetkę starają się ograniczać jedzenie pieczywa i ciast przede wszystkim z dwóch powodów – ich dużej kaloryczności i wysokiego indeksu glikemicznego IG, który sprawia, że produkt jest bardziej tuczący. Teraz okazuje się, że jest jeszcze coś, co powoduje, że jedzenie produkowanych przemysłowo wypieków bardzo utrudnia utrzymanie wagi w ryzach.

Chodzi o propionian wapnia (E282), środek antypleśniowy powszechnie stosowany przy produkcji pieczywa, ale też dodawany do pasz dla zwierząt.  

Pozostało jeszcze 81% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Zdrowie
Różnorodność, jakość, technologia – przepis Futuremed na skuteczną telemedycynę
Zdrowie
Programy wczesnego wykrywania raka płuca to szansa dla chorych
Zdrowie
Nowe wytyczne dla pacjentów onkologicznych. Ważny apel do osób palących papierosy
Zdrowie
Zdrowie psychiczne dzieci i młodzieży wkracza do polityki cyfrowej UE
Zdrowie
Wyzwania dla zdrowia publicznego
Reklama
Reklama