Reklama

Dieta w cukrzycy: 5 trików, które obniżą indeks glikemiczny

Pojęcie diety cukrzycowej odchodzi powoli do lamusa. Dietetycy przekonują, że możemy jeść smacznie, byleby utrzymywać stężenie glukozy we krwi na stałym poziomie.

Aktualizacja: 30.11.2019 21:22 Publikacja: 29.11.2019 23:01

Dieta w cukrzycy powinna składać się z produktów o niskim indeksie glikemicznym

Dieta w cukrzycy powinna składać się z produktów o niskim indeksie glikemicznym

Foto: AdobeStock

Każdy produkt ma tzw. indeks glikemiczny (od 0 do 100). To informacja o tym, w jakim tempie po jego zjedzeniu podnosi się poziom glukozy we krwi. Najlepiej wybierać produkty o niskim i średnim IG, czyli od 0 do 50 (w internecie bez trudu znajdziemy tablice z indeksami np. na www.glukoza.pl).

Sposoby, by obniżyć indeks glikemiczny

1. Dodajemy do węglowodanów tłuszczu lub białka, które spowolnią trawienie. Taki efekt uzyskamy, gdy np. do owoców dodamy garść orzechów, a ryż (najlepiej brązowy) zjemy z chudym mięsem.

2. Gotujemy makaron, ryż, warzywa al dente. W postaci półtwardej będą miały obniżony indeks glikemiczny, więc wzrost poziomu cukru nie będzie tak gwałtowny – ze względu na niższy IG. Im bardziej rozgotowana potrawa, tym IG wyższe. Wiąże się to z rozpadem długołańcuchowych skrobi na krótsze, i lżej strawne odcinki

3. Schładzamy, a potem podgrzewamy produkty skrobiowe. Zachodzi wówczas zjawisko retrogradacji – skrobia schłodzona do temperatury kilku stopni żeluje do ciężko strawnych formacji. W takiej postaci zachowuje się tak, jak błonnik, więc nie podnosi też stężenia glukozy. Możemy jeść odgrzewane ziemniaki, płatki, kaszę jaglaną, ryż itp.

4. Jedzemy posiłki o temperaturze ciała lub zimne, np. sałatki z dodatkiem produktów o wysokim IG, jak choćby ziemniaki. Ten sam produkt o wyższej temperaturze ma wyższy indeks glikemiczny niż o niskiej

Reklama
Reklama

5. Wybieramy chleb na zakwasie – ma indeks glikemiczny niższy niż chleb pieczony na drożdżach.

Zdrowe słodkości

Owoce o niskim indeksie glikemicznym np.: czereśnie, borówki, jabłka, jeżyny, maliny, truskawki, grejpfruty, gruszki, nektarynki, pomarańcze. Diabetycy powinni unikać dojrzałych bananów i winogron, a zamiast gotowych dosładzanych soków, pić świeżo wyciskane i rozcieńczone pół na pół wodą.

Stewia i ksylitol zamiast cukru.

To najzdrowsze i całkowicie naturalne roślinne słodziki. Nie tylko nie podnoszą poziom glukozy we krwi, ale też mają inne dodatkowe właściwości m.in. działają przeciwbakteryjnie. Można ich używać do słodzenia napojów i deserów.


Zdrowie
Z czego wynika problem z dostępem do logopedy na NFZ? Ekspertka wyjaśnia
Zdrowie
Co z planami naprawczymi w zadłużonych szpitalach? „Mamy marazm”
Zdrowie
Janusz Cieszyński: Podniósłbym sobie składkę zdrowotną
Zdrowie
Śmierć po cesarce. Ministerstwo zapowiada kontrole oddziałów ginekologiczno-położniczych
Zdrowie
Janusz Cieszyński o finansowaniu ochrony zdrowia. Hamulec akcyzowy, przegląd składki zdrowotnej i rolnicy z Marszałkowskiej
Materiał Promocyjny
Działamy zgodnie z duchem zrównoważonego rozwoju
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama