Dieta w cukrzycy: 5 trików, które obniżą indeks glikemiczny

Pojęcie diety cukrzycowej odchodzi powoli do lamusa. Dietetycy przekonują, że możemy jeść smacznie, byleby utrzymywać stężenie glukozy we krwi na stałym poziomie.

Aktualizacja: 30.11.2019 21:22 Publikacja: 29.11.2019 23:01

Dieta w cukrzycy powinna składać się z produktów o niskim indeksie glikemicznym

Dieta w cukrzycy powinna składać się z produktów o niskim indeksie glikemicznym

Foto: AdobeStock

Każdy produkt ma tzw. indeks glikemiczny (od 0 do 100). To informacja o tym, w jakim tempie po jego zjedzeniu podnosi się poziom glukozy we krwi. Najlepiej wybierać produkty o niskim i średnim IG, czyli od 0 do 50 (w internecie bez trudu znajdziemy tablice z indeksami np. na www.glukoza.pl).

Sposoby, by obniżyć indeks glikemiczny

Pozostało jeszcze 85% artykułu

Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Zdrowie
Podwyżki dla lekarzy i pracowników ochrony zdrowia. Ministerstwo Zdrowia odkrywa karty
Zdrowie
Otyłość wyzwaniem cywilizacyjnym XXI wieku
Materiał Promocyjny
Kolacja i odchudzanie – fakty i mity o ostatnim posiłku dnia
Zdrowie
Unijny komisarz ds. zdrowia: Unia Europejska i USA są od siebie mocno zależne
Materiał Promocyjny
Firmy, które zmieniły polską branżę budowlaną. 35 lat VELUX Polska
Zdrowie
Unia Europejska i USA są od siebie mocno zależne