Dieta w cukrzycy: 5 trików, które obniżą indeks glikemiczny

Pojęcie diety cukrzycowej odchodzi powoli do lamusa. Dietetycy przekonują, że możemy jeść smacznie, byleby utrzymywać stężenie glukozy we krwi na stałym poziomie.

Aktualizacja: 30.11.2019 21:22 Publikacja: 29.11.2019 23:01

Dieta w cukrzycy powinna składać się z produktów o niskim indeksie glikemicznym

Dieta w cukrzycy powinna składać się z produktów o niskim indeksie glikemicznym

Foto: AdobeStock

Każdy produkt ma tzw. indeks glikemiczny (od 0 do 100). To informacja o tym, w jakim tempie po jego zjedzeniu podnosi się poziom glukozy we krwi. Najlepiej wybierać produkty o niskim i średnim IG, czyli od 0 do 50 (w internecie bez trudu znajdziemy tablice z indeksami np. na www.glukoza.pl).

Sposoby, by obniżyć indeks glikemiczny

Pozostało jeszcze 85% artykułu

Tylko 99 zł za rok.
Czytaj o tym, co dla Ciebie ważne.

Sprawdzaj z nami, jak zmienia się świat i co dzieje się w kraju. Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia, historia i psychologia w jednym miejscu.
Zdrowie
Potrzebujesz dofinansowania do protezy lub rehabilitacji? Fundacja Poland Business Run szuka beneficjentów!
Zdrowie
Pilotażowy program tabletki „dzień po” w aptekach bez spektakularnych efektów
Zdrowie
Czy grozi nam medyczny blackout?
Zdrowie
Badanie CeZ: Z narzędzi AI korzysta niecałe 5 proc. podmiotów leczniczych w Polsce
Zdrowie
Paweł Walicki, CMP: Profilaktyka powinna znaleźć się w gestii lekarza rodzinnego
Materiał Promocyjny
Między elastycznością a bezpieczeństwem