Przyjaźń między kobietami rodzi się w pracy

Współczesna Polka - ma niewielkie grono przyjaciółek – wynika z badań instytutu Synovate. Ponad 30 proc. deklaruje, że tylko jedną. 7 proc. przyznało, że k...

Prezeski i tajemnica szklanego sufitu

Co przeszkadza kobietom zajmować najwyższe stanowiska w firmach? Na pewno nie mężczyźni. Podczas gdy panowie rozkwitają w walce o wysokie pozycje, kobiety...

Wstrząsający rozpad rodziny

Od piątku w kinach "Nim diabeł dowie się, że nie żyjesz" - kryminał, który zmienia się w mroczny dramat egzystencjalny

Moda na fotografię barwną

Rynek fotografii kolekcjonerskiej w Polsce jest młody, ale ceny stale rosną. Na dzisiejszą licytację w Galerii Senatorska trafią prace wybitnych twórców.

Rekordowa liczba spektakli Teatru Rozrywki z Chorzowa

W tym sezonie będzie o 200 przedstawień więcej niż rok temu. Stało się to możliwe dzięki przebudowie budynku, powstała Mała Scena z widownią na 100 miejsc

W aktorstwie też istnieją mody

Andrzej Seweryn wystąpi dziś i jutro w Warszawie z zespołem Comédie-Francaise

Wojenki nie chcemy

Polskę stać na zbudowanie najlepszego na świecie muzeum II wojny światowej. Nie dlatego, że mamy najwięcej pieniędzy albo najlepsze pomysły, ale dlatego, ż...

Schizoid, narcyz, perfekcjonista

Jeśli ktoś ma w pracy do czynienia z osobą, o której wie, że z byle powodu wybuchnie, obrazi się, o której mówi się „trudna” – może skusić się na tę książkę.

Wyciska aktorów jak cytrynę

Sidney Lumet, którego nowy obraz "Nim diabeł dowie się, że nie żyjesz" wchodzi właśnie na ekrany polskich kin, jest weteranem. Ma 83 lata, pół wieku karier...

Zamiast wieżowców zieleń

Młodzi architekci przedstawiają swój pomysł zagospodarowania pl. Defilad. To odpowiedź na projekt zmian planu, których chce miasto

Reklama
Reklama

Ile komu wolno

Alkohol zawarty w winie jest efektem fermentacji moszczu. Dlaczego moszcz fermentuje? Pod wpływem drożdży.

Dalmackie słońce w butelce

Chorwacja to kraj niedoceniany przez polskich smakoszy wina. A niesłusznie. W okolicach Dubrownika można skosztować takich win, które bez kompleksów staną...

Pielęgniarka w czerwonym fartuszku

Największym zdrowotnym przebojem wina jest TANINA – mieszanina substancji organicznych zawartych w szypułkach, pestkach i skórkach winogron, łatwo rozpuszc...

Jak przechowywać wino

Jak to: jak? Oczywiście, że w piwnicy. Od zarania winiarstwa zdawano sobie sprawę z roli piwnicy w przechowywaniu i dojrzewaniu wina.

Mistrz przy stoliku

Rozmowa z Tomaszem Prange-Barczyńskim, redaktorem naczelnym „Magazynu Wino”, autorem książki „Zawód sommelier”

Z bakterią smakuje lepiej

Wina oraz niektóre owoce i warzywa zyskują niepowtarzalną nutę smakową dzięki żyjącym w ustach mikroorganizmom – odkryli naukowcy.

Nie wszystko złoto, co się świeci

Wyjeżdżam z Castelnuovo dell’Abate w kierunku górującej nad okolicą potężnej góry Monte Amiata. Ale żeby tam dojechać, trzeba na wskroś przeciąć dolinę Orcii.

Przeciw kolce i podagrze

„Nie pij samej wody; używaj trochę wina ze względu na swój żołądek i na swe częste osłabienia” – pisał święty Paweł w liście apostolskim do Tymoteusza

Trunek z pasieki rodem

Miód pitny tradycyjnie serwowujemy solo, w chłodne wieczory na gorąco z domieszką szczypty goździków i cynamonu, w ciepłe dni i gorące noce z kostką lodu i...

Nieoczekiwany sprzymierzeniec wątroby

Wypijanie dziennie jednego kieliszka czerwonego lub białego wina nie tylko nie jest groźne dla wątroby, ale może wręcz pomagać w unikaniu różnych chorób te...

Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama