Rzeczpospolita: Branża mleczarska w kryzysie, w 2015 roku przychody mogą spaść nawet o 2 mld zł. Pijemy mleko od chwili narodzin, potem przez całe życie... Faktycznie warto i zdrowo?
Aleksandra Czarnewicz- Kamińska: Mleko jest bardzo wartościowym składnikiem naszej diety. 1 litr mleka o wysokiej zawartości tłuszczu może pokryć nawet 25 proc. dziennego zapotrzebowania energetycznego dorosłego człowieka. Ma wysoką wartość odżywczą dzięki temu, że zawiera wiele cennych składników, takich jak białko, tłuszcz, cukier mleczny (laktoza) oraz witaminy i składniki mineralne.
Wysoka zawartość tłuszczu zwierzęcego jest dobra dla naszego organizmu?
Tłuszcz zwierzęcy z mleka jest uważany za najłatwiejszy do strawienia ze wszystkich tłuszczy zwierzęcych. Zresztą przy zakupie każdy z nas może sobie przecież zawartość tłuszczu wybrać i kupić takie mleko, jakie nam najbardziej odpowiada. Poza tym tłuszcz w mleku zawiera bardzo ważne dla naszego organizmu witaminy: A, D, E i K.
Ostatnio często mówi się, że mleko sprzedawane w kartonach, tzw. UHT, jest pozbawione wielu właściwości. Czy to prawda?