Mleko odżywia, uspokaja, znieczula

Rozmowa z Aleksandrą Czarnewicz-Kamińską, dietetykiem

Publikacja: 06.10.2015 20:59

Mleko odżywia, uspokaja, znieczula

Foto: materiały prasowe

Rzeczpospolita: Branża mleczarska w kryzysie, w 2015 roku przychody mogą spaść nawet o 2 mld zł. Pijemy mleko od chwili narodzin, potem przez całe życie... Faktycznie warto i zdrowo?

Aleksandra Czarnewicz- Kamińska: Mleko jest bardzo wartościowym składnikiem naszej diety. 1 litr mleka o wysokiej zawartości tłuszczu może pokryć nawet 25 proc. dziennego zapotrzebowania energetycznego dorosłego człowieka. Ma wysoką wartość odżywczą dzięki temu, że zawiera wiele cennych składników, takich jak białko, tłuszcz, cukier mleczny (laktoza) oraz witaminy i składniki mineralne.

Wysoka zawartość tłuszczu zwierzęcego jest dobra dla naszego organizmu?

Tłuszcz zwierzęcy z mleka jest uważany za najłatwiejszy do strawienia ze wszystkich tłuszczy zwierzęcych. Zresztą przy zakupie każdy z nas może sobie przecież zawartość tłuszczu wybrać i kupić takie mleko, jakie nam najbardziej odpowiada. Poza tym tłuszcz w mleku zawiera bardzo ważne dla naszego organizmu witaminy: A, D, E i K.

Ostatnio często mówi się, że mleko sprzedawane w kartonach, tzw. UHT, jest pozbawione wielu właściwości. Czy to prawda?

Plusem mleka UHT jest to, że możemy je pić prosto z kartonika, w przeciwieństwie do mleka, które jeszcze do niedawna sprzedawano w folii – wymagało ono wcześniejszego przegotowania. To nieprawda, że mleko UHT jest bezwartościowe. W wyniku obróbki termicznej jest oczyszczane i pozbawiane szkodliwych drobnoustrojów. Nie traci jednak przy tym witamin ani cennych mikro- i makroelementów oraz innych składników odżywczych.

Czy to prawda, że po szklance ciepłego mleka łatwiej się zasypia?

Po wypiciu szklanki ciepłego mleka czujemy się zrelaksowani i odprężeni. Taka porcja przed snem dostarcza cennego białka, a w nim aminokwasu – tryptofanu. Jest on w mózgu przekształcany w inną substancję – serotoninę. Serotonina po przedostaniu się do krwiobiegu działa na organizm uspokajająco i znieczulająco. Ponadto obecny w mleku kompleks witamin z grupy B i magnezu koi skołatane nerwy i wzmacnia układ nerwowy.

Czyli mleko służy wszystkim, nie tylko dzieciom?

Dla małych dzieci jest szczególnie ważne – ich układ kostny dopiero się tworzy, przez co zwiększone jest zapotrzebowanie na wapń. Dorośli również potrzebują składników zawartych w mleku i produktach z niego powstających, mleko zmniejsza bowiem ryzyko osteoporozy. Najłatwiej przyswajamy wapń właśnie z mleka, żadne tabletki nam tego nie zastąpią.

—rozmawiała Agnieszka Kalinowska

Rzeczpospolita: Branża mleczarska w kryzysie, w 2015 roku przychody mogą spaść nawet o 2 mld zł. Pijemy mleko od chwili narodzin, potem przez całe życie... Faktycznie warto i zdrowo?

Aleksandra Czarnewicz- Kamińska: Mleko jest bardzo wartościowym składnikiem naszej diety. 1 litr mleka o wysokiej zawartości tłuszczu może pokryć nawet 25 proc. dziennego zapotrzebowania energetycznego dorosłego człowieka. Ma wysoką wartość odżywczą dzięki temu, że zawiera wiele cennych składników, takich jak białko, tłuszcz, cukier mleczny (laktoza) oraz witaminy i składniki mineralne.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Czym jeździć
Technologia, której nie zobaczysz. Ale możesz ją poczuć
Tu i Teraz
Skoda Kodiaq - nowy wymiar przestrzeni
Wydarzenia
Bezczeszczono zwłoki w lasach katyńskich
Materiał Promocyjny
GoWork.pl - praca to nie wszystko, co ma nam do zaoferowania!
Wydarzenia
100 sztafet w Biegu po Nowe Życie ponownie dla donacji i transplantacji! 25. edycja pod patronatem honorowym Ministra Zdrowia Izabeli Leszczyny.
Wydarzenia
Marzyłem, aby nie przegrać