Pasażerowie to za mało. Japońskie koleje chcą zarabiać na rybach

W przypadku ryb czas ma olbrzymie znaczenie dla zachowania świeżości. Japoński przewoźnik pasażerski ma rozwiązanie dla restauracji w Tokio.

Aktualizacja: 28.08.2020 14:24 Publikacja: 28.08.2020 14:15

Pasażerowie to za mało. Japońskie koleje chcą zarabiać na rybach

Foto: Adobe Stock

Świeżość ryb ma kluczowe znaczenie dla szefów kuchni i ich klientów. Szczególne ważne jest to w Japonii, w której wszelkie ryby i owoce morza cieszą się powszechną miłością. Najlepsze restauracje w Tokio stawiają sobie za punkt honoru oferowanie jak najświeższych ryb, więc zapotrzebowanie na szybki transport jest spore. Choć Tokio leży nad morzem, to wiele ryb dostarczanych jest z dalszych regionów Japonii, na przykład z odległego o 350 km Sendai w prefekturze Myiagi.

„Rzeczpospolita” najbardziej opiniotwórczym medium października!
Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

Czytaj za 9 zł miesięcznie!
Transport
Kiedy pierwszy samolot wyląduje na CPK? Wiceminister Maciej Lasek zdradza datę
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Transport
Europa łaskawsza dla spalinowców
Transport
Rosja zbudowała 15 razy mniej samolotów pasażerskich niż chciał Putin
Transport
Strajk na budowie nadzorowanej przez Putina. Nie ma pieniędzy na wypłaty
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Transport
Od najbliższej soboty pociągi pojadą szybciej na głównych trasach