Robert Makłowicz setny odcinek w królestwie białej trufli

Królewska trufla z dodatkiem wybornego wina w malowniczym zamku będzie atrakcją setnego programu „Makłowicz w podróży”

Publikacja: 17.11.2011 16:46

Robert Makłowicz setny odcinek w królestwie białej trufli

Foto: PAT

Nie planowaliśmy specjalnego miejsca na świętowanie jubileuszu – mówi Robert Makłowicz. – Stało się to trochę przypadkowo, ale myślę, że trudno było wybrać lepiej, zarówno jeśli chodzi o kulinaria, jak i historię regionu. Odcinek kręcony był w miejscowości Alba. Trafiliśmy akurat na pierwszą niedzielę targu truflowego. Opowiadać będę o białych truflach, czyli najlepszej rzeczy pod słońcem, której towarzyszyć będzie barolo, jeden z najlepszych gatunków wina.

Robert Makłowicz jak zwykle wybrał odpowiednią scenerię do swej opowieści. Będzie nią malowniczy zamek Grinzane Cavour.

– To dawna siedziba hrabiego Camilla Cavoura, jednego z ojców zjednoczenia Włoch. A przy okazji wielkiego smakosza – opowiada Makłowicz. – Kiedy po powstaniu Królestwa Włoskiego przeniósł się do Turynu, swoje biuro urządził w knajpie naprzeciwko parlamentu, by nie musieć chodzić daleko do restauracji. W tej chwili na Zamku Grinzane Cavour przyznawana jest prestiżowa włoska nagroda literacka Premio Grinzane Cavour. W 2003 roku jej laureatem został Ryszard Kapuściński.

Głównym daniem setnego odcinka będzie risotto al barolo z odrobiną świeżych, białych trufli kupionych na targu.

Wino barolo – czego dowiemy się w setnym odcinku – wzięło swoją nazwę od niewielkiego miasteczka. Barolo to dziś jeden z najsłynniejszych adresów winiarskiego świata. Turyści przyjeżdżają tu skosztować jedynego w swoim rodzaju trunku.

W miejscowym zamku urządzono nawet Muzeum Wina, do którego wchodzi się przez bar z kieliszkami i figurami bóstw. W tej części Włoch istnieje tylko jedna obowiązkowa przekąska do wina: piemonckie paluszki grissini. Prawie w całości robi się je ręcznie. Słynne grissini powstają nie tylko w wielkich piekarniach, ale i małych domowych zakładach.

Robert Makłowicz przyznaje, że o wyborze konkretnego miejsca podróży często decydują zaproszenia instytucji rządowych lub regionalnych. Pracując nad kolejnymi odcinkami, prowadzący ma okazję łączyć swoje dwie największe pasje: miłość do historii i zamiłowanie do dobrego jedzenia.

– Jestem przede wszystkim historykiem – mówi Makłowicz. – Kuchnia to moje hobby. Jeśli kogoś interesuje wyłącznie proces osączania cebuli, chce opanować umiejętność łączenia składników, to powinien wybrać jeden z kanałów tematycznych poświęconych gotowaniu. Ja staram się wyjść poza studio i pokazać coś więcej niż sam proces przyrządzania potraw. Chcę uświadamiać widzom, że kuchnia jest ważnym elementem kultury. Zapomnieliśmy o tym w latach PRL.

Na pytanie o najbardziej egzotyczną przygodę w ciągu tych stu odcinków gospodarz programu reaguje uśmiechem: – Raczej nie przewiduję odcinka realizowanego w dżungli, w którym uciekać będę przed anakondą, choć może podniosłoby to dramaturgię opowieści.

 

Makłowicz w podróży: Włochy – Piemont. Alba | 13.00 | tvp 2 | NIEDZIELA

Nie planowaliśmy specjalnego miejsca na świętowanie jubileuszu – mówi Robert Makłowicz. – Stało się to trochę przypadkowo, ale myślę, że trudno było wybrać lepiej, zarówno jeśli chodzi o kulinaria, jak i historię regionu. Odcinek kręcony był w miejscowości Alba. Trafiliśmy akurat na pierwszą niedzielę targu truflowego. Opowiadać będę o białych truflach, czyli najlepszej rzeczy pod słońcem, której towarzyszyć będzie barolo, jeden z najlepszych gatunków wina.

Pozostało 83% artykułu
Telewizja
Międzynarodowe jury oceni polskie seriale w pierwszym takim konkursie!
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Telewizja
Arya Stark może powrócić? Tajemniczy wpis George'a R.R. Martina
Telewizja
„Pełna powaga”. Wieloznaczny Teatr Telewizji o ukrywaniu tożsamości
Telewizja
Emmy 2024: „Szogun” bierze wszystko. Pobił rekord
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Telewizja
"Gra z cieniem" w TVP: Serial o feminizmie w dobie stalinizmu