Reklama

Australijscy rolnicy wyrywają miliony winorośli. Co jest powodem?

W Australii niszczone są miliony winorośli, a dziesiątki milionów kolejnych trzeba wyrwać, aby powstrzymać nadprodukcję. Obniżyła ona ceny winogron i zagraża źródłom utrzymania plantatorów i winiarzy.

Publikacja: 10.03.2024 20:25

Względy zdrowotne skłaniają konsumentów na całym świecie do picia mniejszej ilości wina

Względy zdrowotne skłaniają konsumentów na całym świecie do picia mniejszej ilości wina

Foto: stock.adobe.com

Spadek spożycia wina na całym świecie szczególnie mocno uderzył w Australię, ponieważ popyt najszybciej spada na tańsze wina czerwone, które są jej sztandarowym produktem.

Najbardziej ucierpiało wino czerwone. W regionach takich jak Griffith ceny winogron przeznaczonych do produkcji spadły z 659 dolarów australijskich w 2020 roku do 304 dolarów australijskich w zeszłym roku za tonę. To najniższy poziom od dziesięcioleci – wynika z danych organizacji branżowej Wine Australia.

Pozostało jeszcze 81% artykułu

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Społeczeństwo
Zdjęcia Donalda Trumpa z Jeffreyem Epsteinem na murach Zamku Windsor
Społeczeństwo
Japonia: Niemal co trzeci mieszkaniec kraju ma 65 lat i więcej. 9 mln z nich pracuje
Społeczeństwo
Antyizraelski protest w Hiszpanii. Wyścig Vuelta a España został przerwany
Społeczeństwo
Władze Nepalu chciały wyłączyć Facebooka. 19 osób nie żyje. Premier rezygnuje
Społeczeństwo
Prezes pod mostem i bez głowy. Niekończąca się seria dziwnych zgonów w Rosji
Reklama
Reklama