Reklama

1 listopada: Dzień, kiedy liczy się i śmierć, i życie

O święcie Wszystkich Świętych mówi Grzegorz Odoj, etnolog z Uniwersytetu Śląskiego

Aktualizacja: 01.11.2016 07:29 Publikacja: 30.10.2016 18:18

Meksyk

Meksyk

Foto: AFP

Rzeczpospolita: We wtorek Wszystkich Świętych. Dlaczego obchodzimy to święto?

Dr Grzegorz Odoj: Pierwotnie w dniu Wszystkich Świętych oddawano cześć męczennikom. Intencję święta rozszerzył w 837 r. papież Grzegorz IV. W rzeczywistości Wszystkich Świętych, a także Dzień Zaduszny, który upowszechnił się w Polsce w II poł. XV w., wiąże się nie tylko ze wspominaniem zmarłych. Dla ludzi wierzących jest to również czas, w którym myślimy o tym, co czeka nas po śmierci. Jest to więc dzień nadziei, święto nie tylko zmarłych, ale również ludzi żyjących. A także święto rodziny...

Święto rodziny?

Tak. Spotykamy się przecież na grobach zmarłych. Zmarli w tym dniu jednoczą rodziny, integrują je. Na cmentarzu, nad grobami, spotykają się ludzie, którzy nie widzieli się rok albo i dłużej. I paradoksalnie rozmowa dotycząca zmarłego często trwa bardzo krótko. Zaczynamy rozmawiać o codzienności, o tym, co nas trapi. Dowiadujemy się, co słychać u krewnych. Tak więc powaga, smutek, żałoba, przenikają się tu ze sferą ludyczną, towarzyską, rodzinną. W tym dniu liczy się i śmierć, i życie.

Jak ten dzień jest obchodzony w innych kulturach?

Reklama
Reklama

Inaczej. Weźmy na przykład taki Meksyk. Tam 1 listopada obchodzony jest tzw. dzień niewiniątek, w którym upamiętnia się zmarłe dzieci. 2 listopada mamy święto zmarłych dorosłych. Co ciekawe, nastrój podczas tych dwóch dni nie jest żałobny. Przy grobach często się śpiewa, gra na gitarze. Urządzane są maskarady. Jest to kolorowy czas zabawy. Na grobach zostawia się żywność; w domach Meksykanie ozdabiają swoje prywatne ołtarze owocami i kolorowymi szkieletami. Mają one przyciągać dusze zmarłych. W tych dniach również wypieka się – a następnie spożywa - tzw. chleb zmarłych.

A co to takiego?

Chleb w kształcie czaszek. Czaszki robione są także z cukru. Można je też dostać na urządzanych w tych dniach jarmarkach czy na specjalnych stoiskach. Jeszcze inaczej pamięć o przodkach kultywowana jest w Chinach, gdzie święto zmarłych obchodzone jest kilka razy w roku. Najważniejsze są święta: przodków i głodnych duchów. Święto przodków obchodzone jest na wiosnę. Wszyscy zbierają się wówczas przy kolumbariach. Urny wynoszone są na wcześniej przygotowane stoły. Na stołach ustawia się dary w postaci produktów spożywczych. Są na nich: pieczone kaczki, kurczaki, prosiaki, ryż, jabłka, czy też wino ryżowe. Nieprzypadkowa jest tutaj pora roku. Wiosna – czas odrodzenia i nadziei na nowe życie. Także w Chinach coraz bardziej rozpowszechnia się Halloween...

Policja
Nietykalna sierżant „Doris”. Drugie życie tajnej policjantki
Historia Polski
Robert Kostro: Co Niemcy mają jeszcze w swoich archiwach?
Społeczeństwo
Sondaż: Polacy wątpią w wiarygodność USA jako sojusznika
Społeczeństwo
Prezes OTOZ Animals: To błąd Jarosława Kaczyńskiego, jego wyborcy przecież też lubią psy
Materiał Promocyjny
Jak producent okien dachowych wpisał się w polską gospodarkę
Społeczeństwo
Rząd wyprowadza Ukraińców z pensjonatów. Polska zmniejsza wsparcie dla uchodźców
Materiał Promocyjny
Lojalność, która naprawdę się opłaca. Skorzystaj z Circle K extra
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama