Reklama

Polacy są otwarci na nowe smaki

Polacy coraz częściej oczekują czegoś nowego i są bardzo otwarci na to, żeby próbować jakichś nieoczekiwanych smaków - mówi Paweł Petrykowski, mistrz Polski lodziarzy z 2015 r.

Aktualizacja: 01.08.2018 22:48 Publikacja: 01.08.2018 18:54

Polacy są otwarci na nowe smaki

Foto: mat. pras.

"Rzeczpospolita": Czy to prawda, że lody pochodzą z Włoch?

Pawel Petrykowski: Prawda i jednocześnie nieprawda. W tej formie, w której znamy lody dzisiaj, rzeczywiście powstały we Włoszech. Ale jednak pierwsze lody na świecie wyrabiano w Chinach. Różniły się tym, że to była po prostu zamrożona woda – śnieg czy lód sprowadzany z gór – z dodatkiem owoców. Dopiero stamtąd po wielu wiekach dotarły do Włoch. Tu nastąpiło dopracowanie receptur do tej postaci, która jest popularna dzisiaj. Mleko i śmietana zastąpiły zamrożoną wodę. Później przechodziły kolejne ewolucje i dziś możemy już mówić o lodach włoskich, amerykańskich, o sorbetach.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Reklama
Policja
Nietykalna sierżant „Doris”. Drugie życie tajnej policjantki
Społeczeństwo
Niż genueński nad Polską. Ostrzeżenia trzeciego stopnia dla części kraju
Społeczeństwo
Zwołano sztab kryzysowy w siedzibie RCB. „Słuchaj poleceń służb”
Społeczeństwo
W Stargardzie nie było cholery, ale jest kolejne podejrzenie w innym rejonie Polski
Społeczeństwo
Zaskakujące badanie dot. osób LGBT+. Nigdzie nie ma ich tak mało jak w Polsce
Reklama
Reklama