Reklama

Polacy są otwarci na nowe smaki

Polacy coraz częściej oczekują czegoś nowego i są bardzo otwarci na to, żeby próbować jakichś nieoczekiwanych smaków - mówi Paweł Petrykowski, mistrz Polski lodziarzy z 2015 r.

Aktualizacja: 01.08.2018 22:48 Publikacja: 01.08.2018 18:54

Polacy są otwarci na nowe smaki

Foto: mat. pras.

"Rzeczpospolita": Czy to prawda, że lody pochodzą z Włoch?

Pawel Petrykowski: Prawda i jednocześnie nieprawda. W tej formie, w której znamy lody dzisiaj, rzeczywiście powstały we Włoszech. Ale jednak pierwsze lody na świecie wyrabiano w Chinach. Różniły się tym, że to była po prostu zamrożona woda – śnieg czy lód sprowadzany z gór – z dodatkiem owoców. Dopiero stamtąd po wielu wiekach dotarły do Włoch. Tu nastąpiło dopracowanie receptur do tej postaci, która jest popularna dzisiaj. Mleko i śmietana zastąpiły zamrożoną wodę. Później przechodziły kolejne ewolucje i dziś możemy już mówić o lodach włoskich, amerykańskich, o sorbetach.

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Policja
Nietykalna sierżant „Doris”. Drugie życie tajnej policjantki
Społeczeństwo
Sondaż: Co trzeci Polak uważa, że Polska nie jest gotowa do odparcia ataku dronów
Społeczeństwo
Miał powstać oddział Muzeum Historii Polski o ratowaniu Żydów. Ale środków brak
Społeczeństwo
Sondaż: Tak Polacy oceniają działania podjęte po pojawieniu się dronów nad Polską
Społeczeństwo
Prywatne bankructwo menadżera państwowej spółki
Reklama
Reklama