Kolejny polski produkt regionalny zarejestrowany w UE

Od dwóch dni miód kurpiowski jest chroniony tak jak regionalne andruty kaliskie, olej rydzowy, wiśnia nadwiślanka, redykołka, czy pierekaczewnik

Publikacja: 15.07.2010 13:24

Kolejny polski produkt regionalny zarejestrowany w UE

Foto: Fotorzepa, Seweryn Sołtys

Już w sumie siedemnaście polskich produktów regionalnych i tradycyjnych zostało objętych ochroną UE.

Podhale, Żywiecczyzna, Poznań, Kaliskie, Kaszuby i Kurpie to tylko niektóre regiony, które mogą się poszczycić posiadaniem własnego, zarejestrowanego produktu regionalnego. Wiele następnych aplikuje do UE o uznanie swoich regionalizmów.

Produkty zarejestrowane chronione są przed wszelkimi próbami fałszowania danych dotyczących miejsca pochodzenia, właściwości lub cech własnych. A także przed zawłaszczeniem i imitacją nazwy, receptury lub sposobu przygotowywania. Zabronione jest także etykietowanie podobnych produktów w sposób aluzyjny, że coś jest „w stylu”, „rodzaju”, „przy użyciu metody”, „tak jak produkowane w” lub „podobne”.

Miód kurpiowski i fasola korczyńska zostały wpisane do rejestru Chronione Oznaczenie Geograficzne, pozostałe zapisano w rejestrach: Chronione Nazwy Pochodzenia lub Gwarantowane Tradycyjne Specjalności.

Miód kurpiowski zbierany jest na obszarze tradycyjnie nazywanym Kurpiami. Powstaje z nektaru kolejno kwitnących po sobie gatunków roślin. Specyfika miodu wynika m.in. z bardzo dużych ograniczeń przy jego produkcji, np. nieprzekraczanie w metodzie produkcji temperatury 30°C. Co powoduje, że zachowane są w nim wszystkie naturalne enzymy i związki eteryczne.

[ramka] [srodtytul]Polska kuchnia regionalna poleca[/srodtytul]

Na przystawkę kawałeczek redykołki lub trochę wielkopolskiego sera smażonego. A także kiełbasy: jałowcowa i lisiecka z chlebem prądnickim.

Na główne danie karp zatorski smażony na oleju rydzowym z fasolą korczyńską lub fasolą „Piękny Jaś” z Doliny Dunajca.

Na deser kawałek pierekaczewnika polanego miodem kurpiowskim z wiśniami nadwiślankami lub suskami sechlońskimi, czyli podsuszonymi i podwędzonymi śliwkami z pestkami.

Do popicia oczywiście szklaneczka tradycyjnego półtoraka lub dwójniaka.

[b] Olej rydzowy, redykołka, pierekaczewnik...[/b]

[b]Olej rydzowy[/b] to z wyglądu klarowny, przejrzysty, oleisty płyn z niewielką ilością osadu na dnie. „Olej rydzowy” ma rdzawy kolor. W zależności od stosowanej odmiany lnianki jarej lub ozimej (Camelina sativa, Camelina silvestris) barwa oleju waha się od złocistej do czerwono-brunatnej. Na kolor oleju wpływa również temperatura podgrzania nasion. „Olej rydzowy” charakteryzuje posmak cebuli i gorczycy, a także mocny soczysty aromat.

[b]Redykołka[/b] to niewielki serek w kształcie zminiaturyzowanego zwierzątka, ptaka, serduszka lub wrzeciona. Redykołka jest serem półtwardym, półtłustym. Najmniejsze redykołki ważą od 30 do 60 gram i są w kształcie wrzecion. Waga serków o pozostałych kształtach nie może przekroczyć 300 gramów.

Kolor skórki słomkowo-lśniący (jasnobrązowy z delikatnym połyskiem) nadany podczas procesu wędzenia. Dopuszcza się nieznaczną dwubarwność skórki lub jej niepełne odbarwienie. Skórka gładka, elastyczna, dopuszcza się lekką chropowatość. Możliwe nieznaczne nierówności i pęknięcia nie sięgające miąższu. Miąższ elastyczny, lekko twardy. W smaku lekko słony o wyraźnym zapachu wędzenia (dymu). Dodanie do 40 % mleka krowiego nie wpływa na cechy charakterystyczne redykołki.

Nazwa „[b]pierekaczewnik[/b]” wyraża specyficzny charakter produktu, ponieważ pochodzi od czasownika „pierekatywat”, który w języku białoruskim i rosyjskim oznacza rozwałkowywanie.

Sposób rozwałkowywania ciasta jest jedną z charakterystycznych czynności praktykowanych przy wyrobie „pierekaczewnika” mających wpływ na jego specyficzny charakter. Ponieważ termin „pierekaczewnik” jest spolszczoną, nieprzetłumaczalną nazwą używaną wyłącznie do określenia konkretnego produktu, należy uznać, że nazwa jest także sama w sobie specyficzna.

„Pierekaczewnik” to wypiek o wyglądzie zewnętrznym przypominającym skorupę ślimaka. Efekt ten uzyskuje się dzięki nałożeniu na siebie sześciu, bardzo cienkich warstw rozwałkowanego ciasta, przekładanych farszem (słodkim lub mięsnym) i zwiniętych w rulon. Tak uformowane ciasto piecze się w okrągłym naczyniu, które nadaje „pierekaczewnikowi” pożądany kształt. W przekroju uwidocznione są liczne warstwy ciasta na przemian z nadzieniem. Z zewnątrz „pierekaczewnik”, w zależności od długości pieczenia, jest lekko złoty lub rumiany. Gotowe ciasto ma zazwyczaj 26-27 cm średnicy i waży ok. 3 kg. Konsystencja „pierekaczewnika” jest stała, zwięzła i elastyczna. Smak w zależności od nadzienia jest pikantny lub słodki.[/ramka]

[ramka] [b]Polskie regionalne produkty już zarejestrowane: [/b]

Bryndza podhalańska

Oscypek

Miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich

Półtorak

Dwójniak

Trójniak

Czwórniak

Rogal świętomarciński

Wielkopolski ser smażony

Andruty kaliskie

Olej rydzowy

Pierekaczewnik

Truskawka kaszubska

Redykołka

Wiśnia nadwiślanka

Miód kurpiowski

Fasola korczyńska[/ramka]

[ramka][b]Produkty zgłoszone przez Polskę, aplikujące do rejestracji:[/b]

Kiełbasa lisiecka

Jabłka grójeckie

Kołocz śląski / Kołacz śląski

Fasola wrzawska

Fasola „Piękny Jaś” z Doliny Dunajca lub Fasola z Doliny Dunajca Chleb Prądnicki

Miód z Sejneńszczyzny / Łoździejszczyzny

Obwarzanek krakowski

Śliwka szydłowska

Miód drahimski

Jabłka łąckie

Karp Zatorski

Suska sechlońska

Kiełbasa Myśliwska

Truskawka kaszubska lub Kaszëbskô malëna

Kabanosy

Podkarpacki miód spadziowy

Kiełbasa Jałowcowa [/ramka]

Już w sumie siedemnaście polskich produktów regionalnych i tradycyjnych zostało objętych ochroną UE.

Podhale, Żywiecczyzna, Poznań, Kaliskie, Kaszuby i Kurpie to tylko niektóre regiony, które mogą się poszczycić posiadaniem własnego, zarejestrowanego produktu regionalnego. Wiele następnych aplikuje do UE o uznanie swoich regionalizmów.

Pozostało 94% artykułu
Konsumenci
Pozew grupowy oszukanych na pompy ciepła. Sąd wydał zabezpieczenie
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Prawo dla Ciebie
PiS wygrywa w Sądzie Najwyższym. Uchwała PKW o rozliczeniu kampanii uchylona
W sądzie i w urzędzie
Już za trzy tygodnie list polecony z urzędu przyjdzie on-line
Dane osobowe
Rekord wyłudzeń kredytów. Eksperci ostrzegają: będzie jeszcze więcej
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Prawnicy
Ewa Wrzosek musi odejść. Uderzyła publicznie w ministra Bodnara