Przedłuża się prywatyzacja KSC

Krajowa Spółka Cukrowa zmieni właściciela najwcześniej w 2016 r. Uprawnieni do jej akcji plantatorzy i pracownicy obawiają się, że nie zdąży przygotować się do uwolnienia unijnego rynku cukru.

Publikacja: 15.04.2015 22:00

Krajowa Spółka Cukrowa zmieni właściciela najwcześniej w 2016 roku.

Krajowa Spółka Cukrowa zmieni właściciela najwcześniej w 2016 roku.

Foto: Flickr

Mija półtora roku, od kiedy Ministerstwo Skarbu Państwo (MSP) ogłosiło rozpoczęcie trzeciego – i jak zaznaczyło wówczas, ostatniego – podejścia do prywatyzacji Krajowej Spółki Cukrowej, nazywanej Polskim Cukrem. Optymistyczny scenariusz zakładał, że sprzedaż 80 proc. akcji należących do państwa ruszy na początku 2014 r. Dziś wiele wskazuje, że nie dojdzie do tego nawet w 2015 r.

Cena dzieli

Pozostało jeszcze 91% artykułu

Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Przemysł spożywczy
Kryzys żywnościowy ogarnia Rosję. Załamanie produkcji, bankructwa przetwórni
Przemysł spożywczy
Młodzi Polacy nie wylewają za kołnierz
Przemysł spożywczy
Unilever daje długie gwarancje zatrudnienia załodze. To ewenement
Przemysł spożywczy
Starbucks zakazuje pisania imion kandydatów na prezydenta na kubkach. „Zbyt polityczne”
Materiał Promocyjny
Bank Pekao nagrodzony w konkursie The Drum Awards for Marketing EMEA za działania w Fortnite
Przemysł spożywczy
Węgry nagle zniosły embargo na mięso z Polski i innych krajów. Sukces negocjacji