Przedłuża się prywatyzacja KSC

Krajowa Spółka Cukrowa zmieni właściciela najwcześniej w 2016 r. Uprawnieni do jej akcji plantatorzy i pracownicy obawiają się, że nie zdąży przygotować się do uwolnienia unijnego rynku cukru.

Publikacja: 15.04.2015 22:00

Krajowa Spółka Cukrowa zmieni właściciela najwcześniej w 2016 roku.

Krajowa Spółka Cukrowa zmieni właściciela najwcześniej w 2016 roku.

Foto: Flickr

Mija półtora roku, od kiedy Ministerstwo Skarbu Państwo (MSP) ogłosiło rozpoczęcie trzeciego – i jak zaznaczyło wówczas, ostatniego – podejścia do prywatyzacji Krajowej Spółki Cukrowej, nazywanej Polskim Cukrem. Optymistyczny scenariusz zakładał, że sprzedaż 80 proc. akcji należących do państwa ruszy na początku 2014 r. Dziś wiele wskazuje, że nie dojdzie do tego nawet w 2015 r.

Cena dzieli

Pozostało 91% artykułu
„Rzeczpospolita” najbardziej opiniotwórczym medium października!
Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

Czytaj za 9 zł miesięcznie!
Przemysł spożywczy
Upadła Manufaktura Piwa Wódki i Wina. Palikot w areszcie. Czy to początek końca?
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Przemysł spożywczy
Czeczen właścicielem aktywów Danone w Rosji. Jest odznaczony „Orderem Kadyrowa”
Przemysł spożywczy
Masło rekordowo drogie. Indeks światowych cen żywności najwyżej od kwietnia 2023 r.
Przemysł spożywczy
Święta, święta i… do kosza. Wyrzucamy 1,6 kg świątecznego jedzenia na osobę
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Przemysł spożywczy
Coca-Cola wycofuje się z własnych obietnic. Nie będzie mocnego odwrotu od plastiku