Polacy oszaleli na punkcie ekojedzenia

Żywność ekologiczna to już rynek warty ok 1,4 mld zł i wciąż w szybkim tempie rośnie. Przybywa także takich gospodarstw rolnych.

Aktualizacja: 07.07.2021 16:04 Publikacja: 07.07.2021 15:22

Polacy oszaleli na punkcie ekojedzenia

Foto: Adobe Stock

Z raportu Koalicji na Rzecz Rozwoju Rynku Żywności BIO i NielsenIQ wynika, że choć wydatki na takie produkty wynoszą już 1,36 mld zł w cenach detalicznych to stanowią tylko 0,5 proc. całego rynku spożywczego. Z końcem 2019 r. w Polsce działało 18,6 tys. gospodarstw legitymujących się certyfikatem zielonego listka UE.

Z raportu wynika, że w czasie pandemii sprzedaż rosła zarówno w sieciach handlowych jak i segmencie specjalistycznym, liczącym ok. 850 sklepów. Problemy dotknęły natomiast punkty działające na terenie galerii handlowych.

Pozostało 85% artykułu
„Rzeczpospolita” najbardziej opiniotwórczym medium października!
Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

Czytaj za 9 zł miesięcznie!
Przemysł spożywczy
Upadła Manufaktura Piwa Wódki i Wina. Palikot w areszcie. Czy to początek końca?
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Przemysł spożywczy
Czeczen właścicielem aktywów Danone w Rosji. Jest odznaczony „Orderem Kadyrowa”
Przemysł spożywczy
Masło rekordowo drogie. Indeks światowych cen żywności najwyżej od kwietnia 2023 r.
Przemysł spożywczy
Święta, święta i… do kosza. Wyrzucamy 1,6 kg świątecznego jedzenia na osobę
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Przemysł spożywczy
Coca-Cola wycofuje się z własnych obietnic. Nie będzie mocnego odwrotu od plastiku