Reklama
Rozwiń
Reklama

Niebezpieczne składniki w najmodniejszej czekoladzie? Niemiecka fundacja zbadała dubajską czekoladę

Dubajska czekolada może zawierać ślady pleśni – informuje niemiecki tygodnik „Der Spiegel”. Niemiecka Fundacja Warentest odkryła, że ta najbardziej popularna i kosztowna czekolada może być niebezpieczna dla konsumentów. Nie wszyscy producenci produkują ja z jednakową dbałością.

Publikacja: 20.03.2025 14:01

Czekolada dubajska

Czekolada dubajska

Foto: Adobe Stock

Krem pistacjowy przeplatany cienkimi nitkami ciasta, oblany czekoladą i sprzedawany drożej niż inne czekolady z górnej półki – to kwintesencja fenomenu dubajskiej czekolady. Za sprawą TikToka i Instagrama klienci rzucili się na wszystko co na opakowaniu ma napis „Dubai chocolate”. Praktycznie wszyscy liczący się producenci czekolady mają już własną wersję tego przysmaku.

Czekolada dubajska dobra, bo droga?

Pozostało jeszcze 91% artykułu

RP.PL i The New York Times w pakiecie za 199zł!

Kup roczną subskrypcję w promocji Black Month - duet idealny i korzystaj podwójnie!

Zyskujesz:

- Roczny dostęp do The New York Times, w tym do- News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

- RP.PL- twoje rzetelne i obiektywne źródło najważniejszych informacji z Polski i świata z dodatkową weekendową porcją błyskotliwych tekstów, wnikliwych analiz i inspirujących rozmów w ramach magazynu PLUS MINUS.

Reklama
Przemysł spożywczy
Drożyzna kawie nie odpuszcza, ceny znów wzrosły o ponad 30 proc.
Przemysł spożywczy
Załamanie eksportu z Sinciangu: chiński koncentrat zalega w magazynach
Przemysł spożywczy
Pozew żony Henryka Kani blokuje spłatę 880 mln zł długów. Czeka 583 wierzycieli
Przemysł spożywczy
Nutella w tarapatach. Najgorsze zbiory orzechów laskowych od dekad
Materiał Promocyjny
Jak budować strategię cyberodporności
Przemysł spożywczy
Małpki królują na stacjach benzynowych. Stacje walczą o handel procentami
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama