Reklama

Olbrzymie marnotrawstwo sushi. Japończycy importują żywność i ją wyrzucają

Wyrzucanie nadających się do jedzenia porcji sushi jest dużym problem w Japonii. Tylko sklepy typu convenience wyrzucają każdego dnia sushi warte równowartość 20 mln złotych.

Publikacja: 18.06.2024 16:33

Wyrzucanie nadających się do jedzenia porcji sushi jest dużym problem w Japonii

Wyrzucanie nadających się do jedzenia porcji sushi jest dużym problem w Japonii

Foto: Bloomberg

W Japonii sushi można kupić niemal na każdym rogu w małych sklepach spożywczych takich jak Family Mart czy 7-Eleven. Dla wygody klientów o każdej porze na półkach leżą liczne rolki sushi, kulki ryżowe i gotowe zestawy. Gdy tylko sklepy są zamykane, to co nie zostało sprzedane ląduje w koszu.

Dlaczego Japończycy wyrzucają sushi

Pozostało jeszcze 88% artykułu

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Przemysł spożywczy
Współzałożyciel kultowej marki lodów Ben & Jerry’s odchodzi. Powodem konflikt o Strefę Gazy
Przemysł spożywczy
Niemcy chcą walczyć z plagą otyłości. Co może pomóc?
Przemysł spożywczy
Podział Kraft Heinz. Buffett rozczarowany
Przemysł spożywczy
Szalony wzrost cen kawy potrwa nawet dwa lata
Przemysł spożywczy
Prezes Nestlé zwolniony przez romans z pracownicą. Koncern pogrąża się w kryzysie
Reklama
Reklama