Reklama

Mięso ofiarą trudności gospodarki

To kolejna wielka kategoria produktów, których zakupy konsumenci zaczęli ograniczać z powodu szybko rosnących cen.

Publikacja: 13.02.2023 03:00

Mięso ofiarą trudności gospodarki

Foto: Adobe Stock

Polacy po pandemii zaczęli częściej bywać w sklepach spożywczych – choć średnio było to prawie 327 wizyt w 2022 r. wobec 323 rok wcześniej, to w przypadku mięsa częstotliwość zakupów spadła – podaje GfK Polonia. Rynek kurczy się ilościowo, bo wartościowo rośnie dzięki wzrostowi cen.

W przypadku mięsa świeżego spadek wyniósł ilościowo 5 proc., choć wartościowo sprzedaż poszła w górę o 16 proc. W tym czasie średnio ceny poszły w górę o ponad 23 proc. Wartość sprzedaży wędlin w rok urosła o 11 proc., ale ilościowo skurczyła się o 2 proc.

Pozostało jeszcze 88% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Przemysł spożywczy
Niemcy chcą walczyć z plagą otyłości. Co może pomóc?
Przemysł spożywczy
Podział Kraft Heinz. Buffett rozczarowany
Przemysł spożywczy
Szalony wzrost cen kawy potrwa nawet dwa lata
Przemysł spożywczy
Prezes Nestlé zwolniony przez romans z pracownicą. Koncern pogrąża się w kryzysie
Przemysł spożywczy
Japoński gigant alkoholowy stracił szefa. W tle kłopoty z narkotykami
Reklama
Reklama