Już za 19 zł miesięcznie przez rok
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Aktualizacja: 03.07.2025 22:35 Publikacja: 15.12.2022 14:10
Foto: Bloomberg
Prowadzona przez firmę Olam fabryka w Koog aan de Zaan, 11 km na północ od Amsterdamu, ma od lat prowadzić ryzykowny dla zdrowia konsumentów proceder. Według dziennika Leidsch Dagblad w zakładzie produkującym kakao do ciastek Oreo z ziarnami kakaowca mieszane są olbrzymie ilości toksycznego amoniaku. Celem mieszania jest pogłębienie ciemnej barwy ziaren.
Firma Olam deklarowała, że amoniak jest tu tylko naturalnym efektem przerobu ziaren kakaowca. Jednak niderlandzkie media zwracają uwagę, że emisje z fabryki są zbyt duże, jak na te z naturalnych przyczyny, a amoniak można wykorzystywać do pogłębiania barwy finalnego produktu. Gazeta „NoordHollands Dagblad” ujawniła przy tym, że cały proces miał odbywać się za wiedzą służb odpowiedzialnych za ochronę środowiska, a sama fabryka miała publikować nieprawdziwe dane dotyczące emisji. Ostatecznie dyrektor fabryki przyznał, że amoniak jest stosowany w zakładzie.
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Główny Inspektorat Sanitarny podjął decyzję o wycofaniu z obrotu wielu rodzajów piwa smakowego polskiej firmy Al...
Wartość kawy sprzedanej w sklepach sięga już 7,7 mld zł rocznie, co oznacza wzrost o 700 mln zł w zaledwie dwa l...
To nie „wroga propaganda”, tylko oficjalne dane Moskwy: w Rosji rozpędza się kryzys żywnościowy. Załamała się pr...
Wśród najmłodszych dorosłych, czyli osób w wieku 18-25 lat, jedynie mniej niż co piąty wcale nie pije alkoholu....
Unilever zagwarantował załodze działu lodów (34 marki, m.in. Algida, Magnum, Wall's) w Europie i Wielkiej Brytan...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas