Toksyczny amoniak w Oreo? Doniesienia niderlandzkich mediów niepokoją

Fabryka kakao w Koog aan de Zaan ma od lat mieszać amoniak z ziarnami kakaowca w celu pogłębienia barwy kakao.

Publikacja: 15.12.2022 14:10

Toksyczny amoniak w Oreo? Doniesienia niderlandzkich mediów niepokoją

Foto: Bloomberg

Prowadzona przez firmę Olam fabryka w Koog aan de Zaan, 11 km na północ od Amsterdamu, ma od lat prowadzić ryzykowny dla zdrowia konsumentów proceder. Według dziennika Leidsch Dagblad w zakładzie produkującym kakao do ciastek Oreo z ziarnami kakaowca mieszane są olbrzymie ilości toksycznego amoniaku. Celem mieszania jest pogłębienie ciemnej barwy ziaren.

Firma Olam deklarowała, że amoniak jest tu tylko naturalnym efektem przerobu ziaren kakaowca. Jednak niderlandzkie media zwracają uwagę, że emisje z fabryki są zbyt duże, jak na te z naturalnych przyczyny, a amoniak można wykorzystywać do pogłębiania barwy finalnego produktu. Gazeta „NoordHollands Dagblad” ujawniła przy tym, że cały proces miał odbywać się za wiedzą służb odpowiedzialnych za ochronę środowiska, a sama fabryka miała publikować nieprawdziwe dane dotyczące emisji. Ostatecznie dyrektor fabryki przyznał, że amoniak jest stosowany w zakładzie.

9 zł za pierwszy miesiąc czytania RP.PL

Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

Przemysł spożywczy
Koniec kryzysu w gastronomii i rekordowe zwyżki. Gdzie najchętniej jadają Polacy?
Przemysł spożywczy
Starbucks radykalnie zmienia zasady. Będzie nowy kodeks postępowania dla gości
Przemysł spożywczy
Do syndyka zgłosiło się już 400 wierzycieli Manufaktury. Będzie więcej
Przemysł spożywczy
Producenci mięsa pod presją kosztów. Szansą rynki zagraniczne
Materiał Promocyjny
Kluczowe funkcje Małej Księgowości, dla których warto ją wybrać
Przemysł spożywczy
Foie gras i łosoś zdominowały francuskie święta
Materiał Promocyjny
Najlepszy program księgowy dla biura rachunkowego