Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.
Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Treści, którym możesz zaufać.
Aktualizacja: 20.10.2025 18:13 Publikacja: 19.10.2022 15:58
Foto: Adobe Stock
Musztarda jest niezbędnym składnikiem dań kuchni francuskiej. Najsłynniejsza „La moutarde de Dijon” jest produkowana z czarnej gorczycy od średniowiecza. Od 1937 r. chroni ją rządowy dekret, ale nie jest objęta ochroną nazwy (AOP) i regionu pochodzenia (IGP), więc produkują ją najwięksi: Amora-Maille, Européenne de condiments, Reine de Dijon czy rodzinna firma Fallot (w Beaune od 1840 r.). W 2009 r. zrzeszenie producentów musztardy w Burgundii (AMB) uzyskało ochronę regionu pochodzenia (IGP) dla musztardy burgundzkiej, gwarantuje, że ziarno i białe wino pochodzą z tego regionu, podobnie jak produkcja. Jest też wielu producentów rzemieślniczych, skupionych głównie w Burgundii, a składniki nie muszą być francuskie. W normalnych warunkach oferta jest nieograniczona: poza musztardą z Dijon (w małych szklankach, potem służyły do picia okowity albo w dużych — do wody, wina, soków), można było wybrać musztardę z miodem, z truflami białymi lub czarnymi, z whisky, z białym winem, z białym winem, parmezanem i bazylią, z chablis, z chardonnay, w zestawach podarunkowych.
Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Treści, którym możesz zaufać.
Kawa w Stanach Zjednoczonych jest coraz droższa. Cła Donalda Trumpa, nałożone na największych światowych eksport...
„Człowiek to najlepszy firewall” – to hasło tegorocznej konferencji Akademii cyberPEKAO – wydarzenia edukacyjnego zorganizowanego przez Bank Pekao S.A. Spotkanie było poświęcone jednemu z najważniejszych współczesnych wyzwań: jak budować odporność na cyberzagrożenia?
Z początkiem 2026 r. Grupa Żywiec zakończy produkcję w Browarze Namysłów. Zwolni pracowników i sprzeda sam zakła...
Sprzedaż większości kategorii trunków, w tym piwa, wódek spada, a coraz więcej konsumentów sięga po ich bezalkoh...
Holenderski producent piwa Heineken poinformował, że reorganizacja jego siedziby głównej w Amsterdamie wpłynie n...
Rozbudowa szybkich sieci ładowania jest szczególnie ważna dla wzrostu sprzedaży samochodów ciężarowych, bez których trudno myśleć o dekarbonizacji – ocenia Małgorzata Kulis, dyrektor zarządzająca Volvo Trucks Polska.
Nazwy „stek, kotlet, kiełbasa, burger, hamburger” będą zarezerwowane dla produktów z mięsa. Jest też nowa defini...
Chcemy, żeby Nowy Ursus był czymś więcej niż projektem na 1,5 tys. mieszkań, żeby każdy nabywca otrzymywał więcej niż sam lokal - całe doświadczenie życia w dobrze zaprojektowanej przestrzeni - mówi Boaz Haim, prezes spółki Ronson Development.
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas