Reklama
Rozwiń

USA: Definicja zdrowej żywności wraca na ziemię

Amerykanie postanowili w końcu odejść od absurdalnych kryteriów określania, co jest zdrowe. Zgodnie z obecnymi normami nie można tak nazwać orzechów, awokado, oliwek czy nawet wody, ale za zdrowe uznano mocno słodzone płatki śniadaniowe czy jogurty.

Publikacja: 30.09.2022 17:27

USA: Definicja zdrowej żywności wraca na ziemię

Foto: Adobe Stock

Po latach apelów producentów żywności, jak i dietetyków czy specjalistów od żywienia, amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków zaproponowała długo oczekiwaną zmianę definicji terminu „zdrowy” na opakowaniach żywności.

Zgodnie z obecnymi kryteriami, ustanowionymi w 1994 r., FDA pozwala producentom żywności oznaczać swoje produkty jako „zdrowe” w oparciu o maksymalne i minimalne wartości określonych składników odżywczych. Oznacza to, że „zdrowa” żywność ma niższy poziom tłuszczów, cholesterolu i sodu, a także musi dostarczać co najmniej 10 procent dziennej wartości jednego lub więcej z następujących składników odżywczych: witamina A, witamina C, wapń , żelazo, białko i błonnik.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Przemysł spożywczy
GIS wycofał piwo znanego polskiego producenta. Butelki mogą wybuchnąć
Przemysł spożywczy
Rośnie apetyt na małą czarną. Ile wart jest rynek kawy w Polsce?
Przemysł spożywczy
Kryzys żywnościowy ogarnia Rosję. Załamanie produkcji, bankructwa przetwórni
Przemysł spożywczy
Młodzi Polacy nie wylewają za kołnierz
Przemysł spożywczy
Unilever daje długie gwarancje zatrudnienia załodze. To ewenement