USA: Definicja zdrowej żywności wraca na ziemię

Amerykanie postanowili w końcu odejść od absurdalnych kryteriów określania, co jest zdrowe. Zgodnie z obecnymi normami nie można tak nazwać orzechów, awokado, oliwek czy nawet wody, ale za zdrowe uznano mocno słodzone płatki śniadaniowe czy jogurty.

Publikacja: 30.09.2022 17:27

USA: Definicja zdrowej żywności wraca na ziemię

Foto: Adobe Stock

Po latach apelów producentów żywności, jak i dietetyków czy specjalistów od żywienia, amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków zaproponowała długo oczekiwaną zmianę definicji terminu „zdrowy” na opakowaniach żywności.

Zgodnie z obecnymi kryteriami, ustanowionymi w 1994 r., FDA pozwala producentom żywności oznaczać swoje produkty jako „zdrowe” w oparciu o maksymalne i minimalne wartości określonych składników odżywczych. Oznacza to, że „zdrowa” żywność ma niższy poziom tłuszczów, cholesterolu i sodu, a także musi dostarczać co najmniej 10 procent dziennej wartości jednego lub więcej z następujących składników odżywczych: witamina A, witamina C, wapń , żelazo, białko i błonnik.

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Przemysł spożywczy
W tym i w przyszłym roku mniej kawy z Brazylii
Przemysł spożywczy
Kakao będzie drożeć jeszcze latami. Miliardowe inwestycje nie zwrócą się szybko
Przemysł spożywczy
Amerykańska firma ma nakarmić rosyjskie wojsko. Kreml skonfiskował ją za rzekome przekręty
Przemysł spożywczy
Eksport szansą dla producentów mocnych alkoholi
Materiał Promocyjny
Tech trendy to zmiana rynku pracy
Przemysł spożywczy
Kryzys ryżowy: Japonia uwalnia rezerwy strategiczne najważniejszego produktu żywnościowego
Materiał Partnera
Polska ma ogromny potencjał jeśli chodzi o samochody elektryczne