Firma Acesur, która zaopatruje największe brytyjskie supermarkety, poinformowała BBC, że to przełoży się też szybko na ceny w sklepach, które wzrosną w ciągu najbliższych trzech do czterech miesięcy. Klienci mogą się spodziewać wzrostu cen o 20-25 procent. Hiszpania produkuje prawie połowę światowej oliwy. Niestety kraj ten, podobnie jak inne kraje Europy Zachodniej produkujące oliwę, w tym Włochy i Portugalia, w ostatnich tygodniach doświadczają ekstremalnych temperatur i braku deszczu.
Większość gajów oliwnych należących do największego hiszpańskiego producenta oliwy Acesur znajduje się w Andaluzji w południowej Hiszpanii, która w ostatnich tygodniach notowała ekstremalnie mało opadów. Według firmy wpływ upałów na uprawy jest „drastyczny”.
Czytaj więcej
Olej słonecznikowy może wkrótce przebić ceny oliwy, bo Ukraina odpowiadała za połowę globalnego e...
W ubiegłym roku Hiszpania wyprodukowała około 1,4 miliona ton oliwy, ale na ten rok analitycy prognozują zaledwie milion ton. Susza może również wpłynąć na plony w przyszłym sezonie, jeśli drzewa oliwne nie będą mogły wyhodować nowych gałęzi z powodu braku wody. Będzie to miał wpływ na ceny oliwy na całym świecie.
W lipcu cena referencyjna Mintec oliwy z pierwszego tłoczenia wzrosła do najwyższego poziomu w tym roku, o 7,3 proc. w porównaniu z poprzednim miesiącem i 14,2 proc. w stosunku do poprzedniego roku, według grupy badawczej. Ostatecznie przełoży się to także na ceny dla klientów, chociaż nastąpi to z trzy-czteromiesięcznym opóźnieniem, ponieważ wiele firm podpisałoby już 12-miesięczne umowy z detalistami. To będzie oznaczać podwyżki – oliwa zdrożeje średnio 20-25 procent. w sklepach.