Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Aktualizacja: 15.02.2020 13:54 Publikacja: 14.02.2020 17:00
Foto: AdobeStock
Utlenienie – zazwyczaj wada wina. Rozpuszczający się w winie tlen wchodzi w rozmaite reakcje, ale to nie korepetycje z chemii. Dość powiedzieć, że w wyniku utlenienia wino białe staje się bursztynowe, a czerwone – ceglaste. W smaku często pojawiają się nuty orzechowe, karmelowe, a mniej w nich owoców. Coś państwu to przypomina? Tak, sherry czy wina pomarańczowe są utlenione i to są te przypadki, gdy nie jest to wadą.
Mineralność – nie mam dobrych wiadomości – tego się nie da jednoznacznie opisać, aczkolwiek jest to jedno ze słów najczęściej nadużywanych przez wszystkich piszących o winie. I choć niektórzy producenci twierdzą, że ta cała mineralność to wada wina, to inni wraz z krytykami zachwycają się szorstkim, kamiennym posmakiem. Lizanie pumeksu lub kamieni w górskich strumykach dałoby wyobrażenie, o czym mówimy. Faktem jest, że dobre wina na terenach wulkanicznych (Etna, węgierskie Somlo, Wyspy Kanaryjskie) mają swój posmak, a niektóre, zwłaszcza starsze, rieslingi czuć całym przemysłem naftowym Azerbejdżanu. I nie tylko moja osoba uważa to za wielką zaletę.
Polityka nad Sekwaną to dziś pole eksperymentów, w tym wciągania do władzy partii dotąd izolowanych. Efekt – woj...
W dzisiejszym odcinku podcastu „Posłuchaj Plus Minus” Daria Chibner rozmawia z Konstantym Pilawą z Klubu Jagiell...
Urzeka mnie głębia głosu Dave’a Gahana z zespołu Depeche Mode oraz ładunek emocjonalny ukryty między jego słowam...
„28 lat później” to zwieńczenie trylogii grozy, a zarazem początek nowej serii o wirusie agresji. A przy okazji...
„Sama w Tokio” Marie Machytkovej to książka, która jest podróżą. Wciągającym odkrywaniem świata bohaterki, ale i...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas