Reklama

Wina Mazurka: Korek czy zakrętka

Mała rzecz, a wzbudza emocje i obrasta legendami. Czy to prawda, że dobre wino musi być korkowane i jak to z tymi korkami jest?

Publikacja: 22.09.2023 17:00

Wina Mazurka: Korek czy zakrętka

Foto: Arkady Chubykin/arkadiic@mail.ru

U jednego z najlepszych producentów z włoskiego Tyrolu, Franza Haasa, uczestniczyłem w arcyciekawej degustacji. Podano mi wina z tego samego rocznika, tyle że jedne były korkowane, inne zakręcane. Nie wiedziałem naturalnie, które jest które, ale podobnie jak Franz uznałem, że choć gewurtztraminer lepiej zniósł te kilkanaście lat pod zakrętką, to jednak serce rwało się do korkowanego. W przypadku win czerwonych w ogóle nie było wątpliwości i korek wygrał zdecydowanie.

Pozostało jeszcze 82% artykułu

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia. Treści, którym możesz zaufać.
Reklama
Plus Minus
„Panda Spin”: Pokręcone karty
Plus Minus
„Strange Adventures”: Aksjologiczny zimny prysznic
Plus Minus
„Ministranci”: Bunt oszukanych dzieciaków
Materiał Promocyjny
Startupy poszukiwane — dołącz do Platform startowych w Polsce Wschodniej i zyskaj nowe możliwości!
Plus Minus
Gość „Plusa Minusa” poleca. Joanna Lamparska: Góry, historia i rocznica
Materiał Promocyjny
Nowa era budownictwa: roboty w służbie ludzi i środowiska
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama