Reklama
Rozwiń

Wina Mazurka: Korek czy zakrętka

Mała rzecz, a wzbudza emocje i obrasta legendami. Czy to prawda, że dobre wino musi być korkowane i jak to z tymi korkami jest?

Publikacja: 22.09.2023 17:00

Wina Mazurka: Korek czy zakrętka

Foto: Arkady Chubykin/arkadiic@mail.ru

U jednego z najlepszych producentów z włoskiego Tyrolu, Franza Haasa, uczestniczyłem w arcyciekawej degustacji. Podano mi wina z tego samego rocznika, tyle że jedne były korkowane, inne zakręcane. Nie wiedziałem naturalnie, które jest które, ale podobnie jak Franz uznałem, że choć gewurtztraminer lepiej zniósł te kilkanaście lat pod zakrętką, to jednak serce rwało się do korkowanego. W przypadku win czerwonych w ogóle nie było wątpliwości i korek wygrał zdecydowanie.

Pozostało jeszcze 82% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Plus Minus
Trzęśli amerykańską polityką, potem ruch MAGA zepchnął ich w cień. Wracają
Plus Minus
Kto zapewni Polsce parasol nuklearny? Ekspert z Francji wylewa kubeł zimnej wody
Plus Minus
„Brzydka siostra”: Uroda wykuta młotkiem
Plus Minus
„Super Boss Monster”: Kto wybudował te wszystkie lochy
Plus Minus
„W głowie zabójcy”: Po nitce do kłębka