Urugwaj ma na swoim koncie nie tylko wybitne osiągnięcia w futbolu. Imponująco radzi sobie również w kwestii praw politycznych i obywatelskich. W 1912 roku stał się pierwszym krajem Ameryki Łacińskiej, w którym kobiety zdobyły prawo do wniesienia o rozwód bez wskazania powodu. Należy do pierwszych krajów świata, w których kobiety otrzymały prawo głosu (w 1917 roku). W 2013 roku Urugwaj jako pierwszy zalegalizował marihuanę.
Inną międzynarodową ligą, w której Urugwaj prowadzi – być może mniej prestiżową niż piłka, polityka i prawa obywatelskie – jest branża mięsna. Obecnie w kraju tym żyje zdecydowanie największa liczba krów na osobę. Nie chodzi tylko o ilość, ale też o jakość. Urugwaj jako pierwszy (w 2004 roku) doprowadził do tego, że można prześledzić pochodzenie każdej sztuki bydła. Również jako pierwszy w historii zaczął masowo produkować ekstrakt wołowy, który przeszedł drogę od bulionu odparowanego dla uzyskania gęstego płynu (znanego również jako „wołowina w płynie”) aż do kultowej kostki rosołowej Oxo.
W 1847 roku Justus von Liebig, niemiecki naukowiec znany ze swej pracy nad nawożeniem roślin i uważany za jednego z ojców chemii organicznej, wynalazł ekstrakt wołowy. Liebig uważał, że da on biednym dostęp do składników odżywczych wołowiny, na którą nie było ich stać. Niestety surowiec do produkcji ekstraktu był zbyt drogi, by mogła sobie na niego pozwolić większość ludzi, więc przez kolejne piętnaście lat wyrób pozostał gastronomiczną ciekawostką, wytwarzaną w niewielkich partiach.
W 1862 roku o wynalazku Liebiga dowiedział się pracujący w Urugwaju młody inżynier kolejowy z Niemiec Georg Christian Giebert. Zaproponował, że będzie produkował ekstrakt Liebiga w Urugwaju, gdzie wołowina (zresztą tak jak w Argentynie i Brazylii) była bardzo tania. Stanowiła bowiem w zasadzie produkt uboczny przemysłu skórzanego, ponieważ wówczas nie można było eksportować mięsa na potencjalne rynki w Europie czy Ameryce Północnej, skoro nie istniały statki chłodnie.
W 1865 roku w Londynie założono Liebig Extract of Meat Company (LEMCO). Zakłady produkcyjne powstały w urugwajskiej miejscowości Fray Bentos [po polsku: Brat Benedykt], nazwanej od imienia pustelnika, który ponoć mieszkał w pobliskiej jaskini w XVII wieku. W fabryce we Fray Bentos urządzono laboratorium badań i rozwoju (stosujące wiedzę naukową do opracowywania produktów zdatnych do komercjalizacji oraz technik produkcji). Wówczas tego typu obiektami szczyciły się jedynie najbardziej technicznie zaawansowane firmy, takie jak niemiecki gigant chemiczny BASF. Ponieważ LEMCO zaczęło następnie działać w różnych krajach na całym świecie (w Europie, Ameryce Południowej i Afryce), wielu historyków uważa je za pierwszy międzynarodowy koncern spożywczy (korporacje międzynarodowe).