Reklama
Rozwiń
Reklama

Czy w imię ratowania klimatu da się zastąpić mięso?

Zamiłowanie do konsumpcji mięsa i związana z nim hodowla zwierząt stanowią istotne źródło emisji gazów cieplarnianych. Rozwiązaniem mogą być roślinne zamienniki produktów zwierzęcych o podobnych walorach smakowych. Nie są one jednak tak zdrowe i ekologiczne, jak może się wydawać.

Publikacja: 24.06.2022 17:00

Szparagi kupowane w Wielkiej Brytanii mają najwyższy ślad węglowy ze wszystkich dostępnych tam warzy

Szparagi kupowane w Wielkiej Brytanii mają najwyższy ślad węglowy ze wszystkich dostępnych tam warzyw. Na każdy ich kilogram przypada 5,3 kg dwutlenku węgla, głównie dlatego, że znaczna ich część jest importowana drogą lotniczą z Peru. Ale to i tak wciąż mniej niż ślad mięsa. W przypadku drobiu, bardziej przyjaznego środowisku niż wołowina i wieprzowina, to 12,3 kg CO2 na jeden kilogram

Foto: Steve Russell/Toronto Star Getty Images

Weganom zazwyczaj smaku mięsa nie brakuje, wszelkie zamienniki są stworzone z myślą o osobach, które mięso nadal jedzą lub kiedyś na pewno je lubiły po to, aby poczuły się lepiej – mówi kąśliwie Agnieszka, weganka od lat, która niespecjalnie jest zainteresowana burgerami z soi, grochu czy bobu. Zazwyczaj występują one w połączeniu z różnymi kaszami. Mięso imitują też różne roślinne granulaty, często na bazie pszenicy, o smaku wołowiny, kurczaka czy nawet ryb. Ceny tego typu produktów stale spadają, ale wciąż są wyższe niż ich tradycyjnych odpowiedników. Zwłaszcza zamienniki mięsa potrafią słono kosztować, ale czasami oferują taką jakość, że nawet zdeklarowany mięsożerca może nie zauważyć, iż je wyłącznie rośliny.

Pozostało jeszcze 95% artykułu

RP.PL i The New York Times w pakiecie za 199zł!

Kup roczną subskrypcję w promocji Black Month - duet idealny i korzystaj podwójnie!

Zyskujesz:

- Roczny dostęp do The New York Times, w tym do- News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

- RP.PL- twoje rzetelne i obiektywne źródło najważniejszych informacji z Polski i świata z dodatkową weekendową porcją błyskotliwych tekstów, wnikliwych analiz i inspirujących rozmów w ramach magazynu PLUS MINUS.

Reklama
Plus Minus
„Posłuchaj Plus Minus”: Czy inteligencja jest tylko za Platformą
Materiał Promocyjny
Czy polskie banki zbudują wspólne AI? Eksperci widzą potencjał, ale też bariery
Plus Minus
Odwaga pojednania. Nieznany głos abp. Kominka
Plus Minus
„Kubek na tsunami”: Żywotna żałoba przegadana ze sztuczną inteligencją
Plus Minus
„Kaku: Ancient Seal”: Zręczny bohater
Materiał Promocyjny
Urząd Patentowy teraz bardziej internetowy
Plus Minus
„Konflikt”: Wojna na poważnie
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama