Czy w imię ratowania klimatu da się zastąpić mięso?

Zamiłowanie do konsumpcji mięsa i związana z nim hodowla zwierząt stanowią istotne źródło emisji gazów cieplarnianych. Rozwiązaniem mogą być roślinne zamienniki produktów zwierzęcych o podobnych walorach smakowych. Nie są one jednak tak zdrowe i ekologiczne, jak może się wydawać.

Publikacja: 24.06.2022 17:00

Szparagi kupowane w Wielkiej Brytanii mają najwyższy ślad węglowy ze wszystkich dostępnych tam warzy

Szparagi kupowane w Wielkiej Brytanii mają najwyższy ślad węglowy ze wszystkich dostępnych tam warzyw. Na każdy ich kilogram przypada 5,3 kg dwutlenku węgla, głównie dlatego, że znaczna ich część jest importowana drogą lotniczą z Peru. Ale to i tak wciąż mniej niż ślad mięsa. W przypadku drobiu, bardziej przyjaznego środowisku niż wołowina i wieprzowina, to 12,3 kg CO2 na jeden kilogram

Foto: Steve Russell/Toronto Star Getty Images

Treść dostępna jest tylko dla naszych subskrybentów.

Skorzystaj z oferty letniej na dostęp do treści rp.pl jedynie za 5,90 zł za pierwszy miesiąc!

Subskrypcję możesz anulować w dowolnym momencie.
Plus Minus
Przemyśl, Radom, Stalowa Wola... Źródła polskiej dumy
Materiał Promocyjny
Obowiązkowa polisa OC a oferta ubezpieczenia
Plus Minus
Wyjątkowy Brad Pitt
Plus Minus
W takiego Boga ja też nie wierzę!
Plus Minus
Własny ser, lokalny rolnik, czyli prosperity jak na Zachodzie
Materiał Promocyjny
Implementacja dyrektywy Omnibus – nowe reguły w transakcjach z konsumentami
Plus Minus
Ołeksij Arestowycz: Wojnę informacyjną Rosjanie już przegrali
Plus Minus
Bin Salmani. Wyklinany książę wraca na salony