Wyrok ETS z 10 marca 2011 w połączonych sprawach C-497/09, C-499/09, C-501/09, C-502/09 może być pomocny przy wykładni znowelizowanych przepisów ustawy o VAT i ustalaniu właściwej stawki tego podatku.
Taki podatek, jaka klasyfikacja
Zgodnie z przepisami ustawy o VAT oraz rozporządzenia wykonawczego do niej obniżoną do 8 proc. stawkę VAT stosuje się do usług związanych z wyżywieniem (z wyłączeniem sprzedaży napojów alkoholowych oraz niektórych innych napojów), klasyfikowanych w grupowaniu PKWiU ex 56.
Natomiast obniżoną do 5 proc. stawkę VAT stosować należy do dostawy gotowych posiłków i dań (z wyłączeniem produktów o zawartości alkoholu powyżej 1,2 proc.), klasyfikowanych w grupowaniu PKWiU 10.85.1.
Jednocześnie z wyjaśnień do PKWiU wynika, że dział PKWiU 56 obejmuje usługi związane z zapewnianiem pełnego wyżywienia przeznaczonego do bezpośredniej konsumpcji w restauracjach, włączając restauracje samoobsługowe i oferujące posiłki na wynos, z lub bez miejsc do siedzenia.
Natomiast dział PKWiU 10.85.1 obejmuje zasadniczo gotowe (tj. przygotowane, przyprawione i ugotowane) posiłki i dania, zamrożone lub pakowane próżniowo bądź w puszkach, składające się co najmniej z dwóch różnych składników (z wyłączeniem przypraw), które zwykle są pakowane i etykietowane z przeznaczeniem na sprzedaż, w tym dania regionalne i narodowe.