Jaka stawka dla gastronomii?

5 czy 8 procent VAT? Przed tym dylematem stają nieraz polscy przedsiębiorcy prowadzący działalność w szeroko rozumianej gastronomii

Aktualizacja: 24.03.2011 03:47 Publikacja: 24.03.2011 02:00

Red

Wyrok ETS z 10 marca 2011 w połączonych sprawach C-497/09, C-499/09, C-501/09,  C-502/09 może być pomocny przy wykładni znowelizowanych przepisów ustawy o VAT i ustalaniu właściwej stawki tego podatku.

Taki podatek, jaka klasyfikacja

Zgodnie z przepisami ustawy o VAT oraz rozporządzenia wykonawczego do niej obniżoną do 8 proc. stawkę VAT stosuje się do usług związanych z wyżywieniem (z wyłączeniem sprzedaży napojów alkoholowych oraz niektórych innych napojów), klasyfikowanych w grupowaniu PKWiU ex 56.

Natomiast obniżoną do 5 proc. stawkę VAT stosować należy do dostawy gotowych posiłków i dań (z wyłączeniem produktów o zawartości alkoholu powyżej 1,2 proc.), klasyfikowanych w grupowaniu PKWiU 10.85.1.

Jednocześnie z wyjaśnień do PKWiU wynika, że dział PKWiU 56 obejmuje usługi związane z zapewnianiem pełnego wyżywienia przeznaczonego do bezpośredniej konsumpcji w restauracjach, włączając restauracje samoobsługowe i oferujące posiłki na wynos, z lub bez miejsc do siedzenia.

Natomiast dział PKWiU 10.85.1 obejmuje zasadniczo gotowe (tj. przygotowane, przyprawione i ugotowane) posiłki i dania, zamrożone lub pakowane próżniowo bądź w puszkach, składające się co najmniej z dwóch różnych składników (z wyłączeniem przypraw), które zwykle są pakowane i etykietowane z przeznaczeniem na sprzedaż, w tym dania regionalne i narodowe.

Z tej perspektywy widoczne jest, że klasyfikacja PKWiU, na której opierają się w omawianym zakresie polskie przepisy o VAT, nie jest do końca zgodna ze stanowiskiem ETS.

Przykładowo działalność typu fast food, gdzie jednocześnie nie występują dodatkowe świadczenia w postaci zapewnienia obsługi, miejsc do konsumpcji itp., mogłaby zostać zaklasyfikowana w świetle powyższych wyjaśnień do PKWiU jako usługi w zakre-sie wyżywienia (opodatkowane stawką 8 proc.).

Natomiast w świetle omawianego orzeczenia ETS tego typu świadczenia (wydanie gotowych dań bez dodatkowych świadczeń zapewniających m.in. odpowiednią obsługę i miejsce do spożycia) powinny być uznawane za dostawę towarów (gotowych dań). Podobne wątpliwości dotyczyć będą sposobu zaklasyfikowania dla celów VAT świadczeń typu katering.

Ograniczenie dla gastronomii

Kolejne wątpliwości wynikają z treści art. 88 ust. 1 pkt 4 ustawy o VAT, zgodnie z którym podatnik nie ma prawa do odliczenia VAT naliczonego m.in. od nabycia usług gastronomicznych (z wyłączeniem nabycia gotowych posiłków przeznaczonych dla pasażerów przez podatników świadczących usługi przewozu osób).

W przypadku tej regulacji ustawa o VAT nie odwołuje się do PKWiU, a jednocześnie polskie przepisy o VAT nie zawierają już ogólnej zasady, zgodnie z którą usługi wymienione w klasyfikacjach wydanych na podstawie przepisów o statystyce publicznej należy identyfikować za pomocą tych klasyfikacji.

Zatem zakres ograniczenia prawa do odliczenia wynikający z omawianej regulacji należy określić opierając się na wykładni językowej z uwzględnieniem wykładni prowspólnotowej (w tym orzecznictwa ETS), co w wielu przypadkach może prowadzić do powstania wątpliwości.

Komentarz

Omawiane orzeczenie ETS może powodować liczne wątpliwości co do sposobu opodatkowania VAT świadczeń gastronomicznych. Wynikają one zwłaszcza z tego, że polskie regulacje VAT opierają się w tym zakresie na klasyfikacji PKWiU (z 2008 r.).

Przyporządkowanie określonych świadczeń do właściwych grupowań PKWiU decyduje bowiem o stawce VAT. Ustalenie właściwej stawki następuje więc na nieco odmiennych zasadach niż wskazane przez Trybunał, co kolejny raz dowodzi, że opieranie przepisów o VAT na klasyfikacji PKWiU może powodować kontrowersje i niepewność po stronie podatników.

W tym kontekście warto wskazać na koncepcję tzw. Community meaning, która w skrócie oznacza, że dla zapewnienia skuteczności stosowania dyrektywy VAT jej przepisy muszą być jednakowo rozumiane i stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Można zatem rozważyć, czy sposób zdefiniowania zakresu świadczeń opodatkowanych obniżoną stawką VAT (dostawa gotowych posiłków i usługi w zakresie wyżywienia) przez polskie przepisy, który jest odmienny od wspólnotowego rozumienia tych pojęć, byłby wystarczającym argumentem dla zweryfikowania zakresu stosowania 5- i 8-proc. stawki VAT na niektóre świadczenia gastronomiczne.

Autor jest doradcą podatkowym w Kancelarii Ożóg i Wspólnicy

Czytaj również:

Czytaj więcej:

Odliczenie VAT

Wyrok ETS z 10 marca 2011 w połączonych sprawach C-497/09, C-499/09, C-501/09,  C-502/09 może być pomocny przy wykładni znowelizowanych przepisów ustawy o VAT i ustalaniu właściwej stawki tego podatku.

Taki podatek, jaka klasyfikacja

Pozostało 95% artykułu
Konsumenci
Pozew grupowy oszukanych na pompy ciepła. Sąd wydał zabezpieczenie
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Sądy i trybunały
Dr Tomasz Zalasiński: W Trybunale Konstytucyjnym gorzej już nie będzie
Konsumenci
TSUE wydał ważny wyrok dla frankowiczów. To pokłosie sprawy Getin Banku
Nieruchomości
Właściciele starych budynków mogą mieć problem. Wygasają ważne przepisy
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Prawo rodzinne
Przy rozwodzie z żoną trzeba się też rozstać z częścią krów