W ubiegłym roku mieszkańcy Wielkiej Brytanii wysunęli się na pierwsze miejsce w Europie pod względem spożycia cydru na osobę – podaje firma badawcza Euromonitor International. Było to 15,4 l per capita wobec 14,6 l rok wcześniej.
Według danych The National Association of Cider Makers udziały cydru w brytyjskim rynku alkoholi sięgają 8 proc. Jabłecznik jest tam jednym z głównych, obok piwa, trunków serwowanych w pubach. Wśród miłośników cydru wymieniany jest m.in. książę William.
Pod względem spożycia cydru per capita Brytyjczycy wyprzedzili Irlandczyków. Euromonitor szacuje, że w 2012 roku przeciętny mieszkaniec tego kraju wypił 14,6 l cydru. Rok wcześniej było to 14,9 l.
W ścisłej czołówce miłośników jabłecznika na Starym Kontynencie są także Finowie. W 2012 roku wypili 8,7 l na mieszkańca. Nieco mniej niż w 2011 roku.
Według Euromonitora w 2012 r. łączne wydatki na cydry sięgnęły w Europie Zachodniej 7,4 mld dol., czyli ponad 20 mld zł. Wielkość sprzedaży wyniosła 1,31 mld l wobec 1,27 mld l w 2011 r.